nieuws

25 jan 2001, 00:12

Aardappelzetmeelconcern AVEBE laat toekomst zonder subsidies onderzoeken

Het zetmeelconcern AVEBE heeft opdracht gegeven aan het organisatie-adviesbureau Boer en Croon Consultancy uit te zoeken welke toekomstkansen het concern heeft bij een afname van Europese subsidies. Het bureau moet onder meer de uitgangspunten toetsen van eerdere plannen van de directie voor de toekomst van het bedrijf.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Centrale Ondernemingsraad van het concern, dat in Nederland 1700 medewerkers telt, vindt dat de directie rijkelijk laat komt met de opdracht aan het adviesbureau en dat fundamentele keuzes uit de weg worden gegaan. Volgens de Ondernemingsraad is er bij de directie sprake van een beleid van pappen en nathouden. ‘De directie had al veel eerder een strategie moeten bepalen voor het geval er minder subsidies komen vanuit Brussel. Iedereen kan nu al aan zien komen dat Avebe het moeilijker krijgt omdat de subsidies waarschijnlijk zullen afnemen, maar ook omdat er steeds minder landbouwgrond beschikbaar zal komen en er minder boeren overblijven’, aldus secretaris G. Bos van de Ondernemingsraad. Hij vindt bovendien dat Avebe haar grondstoffenbeleid moet wijzigen en meer tarwezetmeel moet gaan verwerken, in plaats van het relatief dure aardappelzetmeel.
Avebe krijgt momenteel circa 150 miljoen gulden aan Europese subsidies en sluit niet uit dat een belangrijk deel daarvan zal verdwijnen in 2006. Anderzijds zegt het bedrijf dat het moeilijk voor te stellen is dat de subsidies zo maar zouden kunnen verdwijnen. Onlangs liet directievoorzitter Haselhoff bij de presentatie van de jaarcijfers weten dat het bedrijf de komende jaren in elk geval veel meer geld hoopt te verdienen met nieuwe, technologisch hoogwaardige derivaten uit aardappel- en ander zetmeel om aldus een mogelijke klap van de afname van de subsidie op te kunnen vangen.