nieuws

25 jan 2001, 00:12

‘Aardappelopstand’ dreigt onder Groninger boeren

Landbouwers in de provincie Groningen werken aan de voorbereiding van acties tegen het beleid van minister Brinkhorst van Landbouw. Volgens de boeren krijgen ze steeds minder geld voor hun producten, terwijl er anderzijds steeds meer van hen wordt verwacht op het gebied van milieu en administratie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Woordvoerder Bartels van de noordelijke land- en tuinbouworganisatie NLTO liet vanmiddag via Radio Noord weten dat de maat nu helemaal vol is. Volgens hem krijgen de boeren veel te weinig gehoor bij de huidige minister van landbouw. Daarom wordt het tijd om eens een streep te trekken.
Hij liet via Radio Noord weten dat er mogelijk al eind volgende week acties kunnen komen. Die komen enerzijds van de producenten van consumptie-aardappelen, die het meest het slachtoffer zijn van de lage prijzen. Volgens Bartels zullen de aardappel-boeren binnenkort een duidelijk ‘signaal’ afgeven, maar waar dat uit bestaat, dat liet hij in het midden. Maar ook van andere boeren kan protest worden verwacht. De NLTO denkt er daarbij aan om de boeren op te roepen maar eens wat minder werk te maken van het invullen van papieren voor gewasmiddelen-registratie.