nieuws

25 jun 2001, 00:12

Aardappelopbrengst kan veel hoger

Aardappelboeren kunnen veel meer geld verdienen per hectare grond als zij zorgvuldiger omgaan met hun pootgoed. Dat blijkt uit een studie van aardappelzetmeelconcern Avebe en mest- en voedsel-leverancier ACM op proefboerderij ’t Kompas in het Drentse Valthermond.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door enkele simpele maatregelen kunnen zij per hectare een gemiddelde opbrengst van 55 tot 60 ton halen. Nu is de gemiddelde opbrengst 43 ton per hectare. ,,De kwaliteit van het geteste pootgoed van verschillende boeren verschilt nogal’’, zegt woordvoerder F. ter Beke van ACM. ,,Het ene pootgoed leverde twee keer zoveel op als de ander.’’
Aardappelboeren kunnen de kwaliteit van hun pootgoed verbeteren door onder andere voorzichtiger te rooien en het niet meer in kisten te vervoeren. Deze gewoonte namen Nederlandse boeren na de val van de Berlijnse muur over van hun Oost-Duitse collega’s. Maar in het vochtige Nederlandse klimaat blijkt dit slecht uit te pakken. Volgens Ter Beke is de Nederlandse opbrengst hierdoor zelfs achteruit gegaan.
Het is de eerste keer dat de kwaliteitsverschillen tussen het pootgoed van verschillende boeren zo systematisch is getest. Avebe en ACM geven nu uitgebreide voorlichting aan de boeren over de bevindingen. ,,Een boer zegt altijd dat het aan de grond ligt of aan het weer, maar om deze resultaten kunnen ze niet heen’’, zegt Ter Beke.