nieuws

12 jul 2001, 00:12

Aanstormend talent in chemie naar Groningen

Na bekende congressteden als Barcelona, Keulen en Göteborg heeft de Europese Vereniging voor Organische Chemie dit jaar Groningen gekozen als ontmoetingsplaats. Van 13 tot 18 juli vindt in cultuurcentrum De Oosterpoort het twaalfde ‘European Symposium on Organic Chemistry’ plaats, met speciale aandacht voor jong aanstormend talent in de chemiewereld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“De Groningse scheikunde heeft internationaal een excellente naam,” verklaart organisator Ben Feringa. “En de stad zelf heeft kennelijk ook een grote aantrekkingskracht, want al zo’n duizend mensen hebben zich ingeschreven.’’
In de organische chemie, een klassieke richting in de scheikunde, houden wetenschappers zich vooral bezig met het maken of ‘synthetiseren’ van nieuwe moleculen. De afgelopen jaren was de belangrijkste ontwikkeling de toepassing daarvan in de medische en biologische wetenschap.
“De kennis over chemische processen in het menselijk lichaam is zo gegroeid, dat we veel meer kunnen op het gebied van nieuwe geneesmiddelen, zoals bijvoorbeeld anti-tumor-verbindingen”, stelt Feringa.
Verder ligt volgens de scheikundige de nadruk tijdens het congres op ‘schone scheikunde’. “De chemische industrie moet milieuvriendelijker”, legt hij uit. “Dat kan door de ontwikkeling van effectievere katalysatoren.”