nieuws

08 nov 2001, 00:12

Aanleg Blauwe Stad begint

De bouw van de Blauwe Stad, een nieuw woon-, werk-, en recreatiegebied ten noorden van het Groningse Winschoten, gaat zaterdag van start. Woensdagavond 7 november gingen de Provinciale Staten van Groningen als laatste instantie akkoord met de plannen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Blauwe Stad bestaat uit een recreatiemeer met luxewoningen op het grondgebied van Winschoten, Reiderland en Scheemda. De betrokken gemeenten willen met de Blauwe Stad nieuwe groepen bewoners aantrekken in een gebied dat wordt gekenmerkt door stagnerende inwoneraantallen en een hoge werkloosheid. De totale kosten worden op 285 miljoen gulden geschat. De overheid zal 70 miljoen gulden bijdragen.
Aanstaande zaterdag worden de eerste bomen van een nieuw bos geplant, in 2002 begint het uitgraven van het meer van 800 hectare en in 2003 wordt begonnen met de bouw van 1200 luxewoningen rondom het meer en in het bos. In 2010 moet het gehele project zijn afgerond.
Een aantal inwoners van het gebied heeft 22 oktober bij de Raad van State bezwaren tegen de plannen ingediend. Zij vrezen dat een eventuele financiƫle strop op hen zal worden afgewenteld. De uitspraak van de Raad van State zal volgens de provincie geen invloed hebben op het al of niet ten uitvoer brengen van de plannen.