nieuws

02 aug 2000, 00:12

700 banen Delfzijl in gevaar bij staken chloortransporten

Wanneer er een verbod komt op chloortransporten door Nederland, dan betekent dat het einde van fabrieken van Akzo Nobel in Delfzijl en Hengelo. Dat leidt dan tot het verlies van 500 tot 750 arbeidsplaatsen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat zegt een woordvoerder van Akzo Nobel. Dit chemisch bedrijf heeft op 15 augustus een gesprek met minister Pronk van VROM, die om een gesprek heeft verzocht naar aanleiding van kritiek van de milieubeweging op chloortransporten die twee tot drie keer per week vanuit Delfzijl en Hengelo naar het Botlekgebied rijden.
Volgens woordvoerder De Vries van Akzo Nobel zijn de fabrieken in Hengelo en Delfzijl economisch mede afhankelijk van de mogelijkheid om de overproductie van chloor te transporteren. ‘Als dat niet meer door kan gaan dan valt de financiële bodem weg onder deze bedrijven in Delfzijl en Hengelo en zullen ze gesloten moeten worden’, zegt De Vries
Maar de woordvoerder verwacht niet dat minister Pronk zal aandringen op het staken van de chloortransporten, want volgens hem heeft Pronk onlangs nog in een brief aan de milieubeweging laten weten dat de chloortransporten voldoen aan alle regels. ‘Maar mocht de weerstand in de ‘’B.V. Nederland’’ tegen de chloortransporten toch te groot worden en mocht dit leiden tot de noodzaak de transporten te beëindigen, dan zal sluiting van de chloorfabrieken wel de consequentie worden’, zegt De Vries. Hij wijst er op dat het voor andere fabrieken die zijn gevestigd rond de chloorfabrieken in Delfzijl en Hengelo en die chloor afnemen dan wel zeer moeilijk zal worden om aan chloor te komen.