nieuws

03 nov 2008, 09:09

MEEST ATTENTE GRONINGER VAN 2008 !

Onder grote belangstelling is gisteren cardioloog Menco Niemeijer (52) uit Haren in de Centrale Bibliotheek van Groningen door het publiek verkozen tot Meest attente Groninger 2008. Niemeijer, genomineerd door Jacques d’Ancona die hem omschreef als typische ‘goede doelen man’ die actief acties op touw zet, kreeg verreweg de meeste van de 1.622 stemmen van het publiek. Jurylid Imca Marina maakte de uitslag bekend; Commissaris van de Koningin in Groningen, de heer Max van den Berg, overhandigde als juryvoorzitter de prijs, een bokaal gemaakt door William van de Velde alias Kunsteboer.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ook de overige twee juryleden die de vijf finalisten hebben gekozen in de halve finale, RTV-Noord presentatrice Eva Hulscher en de directeur van Biblionet Groningen, de heer Rob Pronk, waren aanwezig. Zij hadden geen stemrecht, maar stelden wel kritische vragen aan de finalisten om het publiek te helpen bij hun keuze. De finaleshow werd gepresenteerd door RTV-Noord presentatrice Janine Abbring. De feestband Dakkeraf zorgde voor de muzikale omlijsting.
De Verkiezing van de meest attente Groninger is een idee van het kunstcollectief SUBstitution in samenwerking met de Openbare Bibliotheken van Groningen. Doel: attente Groningers belonen en minder attente Groningers stimuleren attenter te worden. Van den Berg zei na afloop: “Het is een verkiezing met boodschap, ludiek en nergens respectloos ten opzichte van de genomineerden.”

Belaagd
In de finaleshow die werd bijgewoond door enkele honderden mensen, kregen de opgevers van de finalisten één minuut de tijd om voor hen te pleitten. Na de ‘pleitminuten’ sloeg de Commissaris van de Koningin op een gong en kon het stemmen beginnen. Dat ging er heftig aan toe: de vrijwilligers van de verkiezing werden zelfs belaagd bij het uitdelen van de stemformulieren. Na de stemming en het muzikale intermezzo volgde de uitslag. Uiteindelijk werd Ali Knollema (70) uit Engelbert tweede, omdat hij allerlei activiteiten voor ouderen organiseert. Antje Bosman-Vogelzang (72) uit Boerakker, die eerlijk toegaf actief campagne gevoerd te hebben, werd derde vanwege haar inzet voor de kerk en gemeenschap in haar dorp. Hilly Baas (42), die vertelde een nier te hebben willen doneren, werd vierde. Joost Ritskes (75), de oudste finalist, kreeg de minste stemmen van het publiek. Toch ging er niemand met lege handen naar huis; allen werden in het zonnetje gezet. Ook Imca Marina liet niemand met lege handen naar huis gaan: zij nodigde alle finalisten met hun opgevers bij haar uit op de Vicarie van Midwolda voor huisgemaakt gebak.

Succes
Ronald Rooijakkers, creative director van het kunstcollectief SUBstitution, blikt tevreden terug: “De finaleshow was erg geslaagd. De sfeer zat er meteen goed in. Het publiek zong en klapte vanaf het begin direct mee. Met Menco Niemeijer hebben we denk ik een waardige opvolger gevonden voor Onno Kukler, de Meest attente Groninger 2007. Kukler was trouwens ook in de show aanwezig en vertelde hoe het hem het afgelopen jaar is vergaan. Voorafgaand aan de verkiezing in augustus was het spannend hoe het zou uitpakken. Dat is volgens ons bijzonder goed geweest. Het onverwachte succes van vorig jaar lijkt zelfs overtroffen: bijna drie keer zoveel genomineerden en duidelijk meer stemmen! Dat het stemmen populair was, mochten we zelfs aan den lijve ondervinden. Na afloop heeft het vrijwilligersteam het hier nog lang over gehad. Wat ikzelf altijd zuur vind, is dat er maar eentje de titel krijgt. Daarom vind ik het erg leuk dat we alle finalisten dit jaar dankzij de sponsoren in de watten konden leggen. We hopen dat Niemeijer onze boodschap, attent zijn voor elkaar, gaat uitdragen. In de tussentijd beraden wij ons op een eventueel vervolg.”

Kunstzinnig
Niemeijer kreeg naast de bokaal ook een hotelovernachting voor twee personen inclusief Gronings ontbijt in het kleinste hotel van de wereld dat in Eenrum staat en een kunstzinnig boeket bloemen van Hans Zijlstra. Op de website www.meestattentegroninger.nl is een fotoverslag van de finale terug te vinden.

De Verkiezing van de meest attente Groninger 2008 werd mede mogelijk gemaakt door de Provincie en Gemeente Groningen en de Openbare Bibliotheken van Groningen. Bloemstylist Hans Zijlstra, Grand Hotel de Kromme Raake, Abraham’s Mosterdmakerij, Kunsteboer, Kapsalon Kapsoones, Puur Food en Knol’s Koekbakkerij stelden enkele prijzen gratis ter beschikking. Jacobontwerpt.nl was verantwoordelijk voor de vormgeving en de Firma Mulder verzorgde de aankleding van de finaleshows.