innovatie

02 feb 2018, 10:10

Zonnepanelen van de gemeente op daken huurhuizen?

Zonnepanelen van de gemeente op daken huurhuizen?

Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden om als gemeente zelf zonnepanelen op daken van huurhuizen in Groningen te plaatsen. De gemeenteraad heeft daar tijdens de raadsvergadering van woensdag 31 januari om gevraagd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De raad nam een motie van SP, Student en Stad, Partij voor de Dieren, D66 en Stadspartij aan om de mogelijkheden van gemeentelijke zonnepanelen op daken van huizen van woningcorporaties te onderzoeken. Deze zonnepanelen moeten een ‘groene revolutie’ in Groningen ontketenen, zegt SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk, de bedenker van dit plan.

Groene revolutie
Het idee is dat als de zonnepanelen zichzelf hebben terugverdiend, ze aan de woningcorporaties worden overgedragen. Door als gemeente te helpen bij de verduurzaming van de sociale woningen in de Stad, houden de woningcorporaties geld over voor bijvoorbeeld onderhoud en isolatie van woningen. Het college gaat nu de voor- en nadelen, kosten en opbrengsten van gemeentelijke zonnepanelen op huurhuizen bekijken. VVD, CDA en 100% Groningen stemden tegen zo’n onderzoek.