innovatie

06 mrt 2014, 21:09

Wethouder Istha geïnspireerd door deelnemers inspiratiegroepen

Wethouder Istha geïnspireerd door deelnemers inspiratiegroepen

Donderdag 6 maart bezocht wethouder Dig Istha een bijeenkomst van coaches en deelnemers van een inspiratiegroep. Inspiratiegroepen helpen minima meer grip op hun eigen situatie te krijgen. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van ervaringsdeskundigen, die na een training een inspirator kunnen zijn voor anderen.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens de bijeenkomst deelden de coaches en deelnemers aan een inspiratiegroep hun ervaringen met de wethouder. En werd de wethouder gevraagd wat hem inspireerde: “Je ziet ook nu weer dat iedereen talenten heeft. Een inspiratiegroep kan helpen te ontdekken wat je talenten zijn en hoe je kunt leren deze verder te ontwikkelen. Ik zie dat dit vertrouwen geeft en dat mensen er energie van krijgen. Daar gaat het om!”

 


De inspiratiegroepen zijn een onderdeel van het gemeentelijk armoedebeleid bedoeld om de maatschappelijke deelname van mensen met een laag inkomen – zowel van kinderen als van volwassenen - nog meer te stimuleren. Wethouder Istha: “Veel gemeenten kiezen óf voor inkomensondersteuning, óf voor activering. Wij kiezen voor beide, want het ene kan niet zonder het andere. We versterken de zelfredzaamheid, maar creëren ook rust en zekerheid in de basis.”

 Ervaringsdeskundigen

 


Ervaringsdeskundigen begeleiden andere minima om hun doelen te bereiken. Dit kan individueel en in zogenaamde inspiratiegroepen. De ervaringsdeskundigen krijgen hiervoor eerst een training. Want wat bij jezelf werkt, kun je overdragen, vertellen Cato Pater (coach) en Wiep Lont (ervaringsdeskundige).

 “Ik help ervaringsdeskundigen om hun ervaringen in te zetten voor anderen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden”, legt Cato uit. “We hebben het over een brede doelgroep van mensen die verschillend ontwikkeld zijn. We hopen te bereiken dat zij elkaar gaan ondersteunen. ‘Minima’ hebben een schat aan ervaring die zij voor anderen kunnen inzetten. Mensen die kunnen luisteren en kunnen vertellen hoe zij met hun situatie omgaan, kunnen anderen helpen om hun talenten te herkennen en ze te gaan inzetten.”


Doorgeven

 

 

Wiep Lont is één van de ervaringsdeskundigen die de training heeft gevolgd en inspiratie groepen heeft begeleid. “Ik heb zelf al heel lang een minimuminkomen. Dat heeft mij er nooit van weerhouden om bij de maatschappij betrokken te zijn en mezelf te ontwikkelen. Als trainingsactrice en begeleider van inspiratiegroepen doe ik werk dat bij mij hoort en dat geeft kracht en eigenwaarde. De training heeft mij de kans gegeven om mijn ervaringen door te geven aan anderen met een laag inkomen. In de inspiratiegroep die ik in het najaar van 2013 met Daan Wiers heb gegeven heb ik ervaren dat je mensen vaardigheden kunt aanleren die helpen om hen te laten zien waar hun kansen liggen. Dat geeft zelfvertrouwen. Deelnemers ervaren hun kwaliteiten en daar word ik enthousiast van.”