innovatie

17 apr 2014, 19:07

Wecycle en Groningen pakken elektrisch afval na vrijmarkt op 30 april aan

Wecycle en Groningen pakken elektrisch afval na vrijmarkt op 30 april aan

Na de vrijmarkt op 30 april belanden veel onverkochte elektrische apparaten in de vuilnisbak. Daarom roept Wecycle iedereen op om elektrische apparaten na Koningsdag in te leveren bij de gemeentelijke milieustraat. Snelle inleveraars krijgen in dertien Groningse gemeenten een spannend jeugdboek cadeau. Wecycle wil met de inzamelactie de bekendheid van de milieustraat als inleverpunt vergroten en het weggooien van afgedankte apparaten tegengaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De vrijmarkt op Koningsdag is voor veel mensen het moment om gebruikte spullen te verkopen. Onverkochte elektrische apparaten belanden daarna vaak in de vuilnisbak. Per jaar wordt op die manier 35 miljoen kilo aan met name kleine apparaten en spaarlampen weggegooid.

 

Samen met dertien Groningse gemeenten voert Wecycle daarom vanaf zaterdag 19 april campagne met een TV-spot en advertenties in huis-aan-huisbladen. Veel gemeenten roepen daarnaast in hun eigen communicatie inwoners op mee te doen met de inzamelactie.

 

De gemeenten die meedoen aan de Wecycle-inzamelactie in Groningen zijn: De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Haren, Loppersum, Marum, Menterwolde, Stadskanaal, Ten Boer, Veendam, Winsum en Zuidhorn.

 

Alle ingeleverde elektrische apparaten worden via Wecycle voor meer dan 75 tot 90 procent gerecycled. Spaarlampen zelfs voor meer dan 90 procent. Kunststof, ijzer, glas en koper: het worden na recycling allemaal weer nieuwe grondstoffen. Dat is de basis van nieuwe producten.

 

De eerste honderd inwoners die vanaf 28 april oude elektrische apparaten en/of spaarlampen inleveren bij de milieustraat krijgen gratis het jeugdboek ‘Schaduw over Koningsdag’ cadeau. Dit boek is speciaal voor de actie geschreven en niet te koop in de winkel. Ook worden er 500 kanskaarten uitgedeeld met kans op een leuk uitje voor het hele gezin.