Innovatie

Waterstof op wielen: duurzame Grand Prix in Groningen

Vanaf woensdag staat Groningen in het teken van waterstof. Studenten uit heel Europa strijden voor de Europese titel tijdens de RWE Horizon Hydrogen Grand Prix. Deze race, die plaatsvindt in de ijshal Kardinge, wordt gereden met elektrische RC-modelauto’s die door de studenten zelf zijn omgebouwd naar een hybride waterstofaandrijving.


Leestijd: 1 minuut

Afbeelding: New Energy Coalition
Afbeelding: New Energy Coalition

De teams hebben modelauto’s ontworpen, die zes uur kunnen racen op een beperkte hoeveelheid batterij en waterstof. De winnaar rijdt de meeste rondes met het minste verbruik. Een vakjury beoordeelt ook het ontwerp en de materiaalkeuzes, waarbij duurzaamheid en innovatie centraal staan.

De organisatie van dit Europese kampioenschap ligt in handen van het Alfa-college, Noorderpoort, de Hanzehogeschool en ENTRANCE. Energieproducent RWE is de hoofdsponsor van dit waterstofevenement, een belangrijk bedrijf op het gebied van hernieuwbare energie.

De race past perfect binnen de ambitie van Groningen om een voorloper te zijn op het gebied van duurzame energie en innovatie. Stad en regio zetten zich in voor de energietransitie met initiatieven en samenwerkingen om waterstoftechnologie te bevorderen. Projecten als RWE Horizon Hydrogen Grand Prix en Waterstof Werkt positioneren Groningen als pionier in duurzame energie.

Binnen het initiatief Waterstof Werkt werken Noordelijke instellingen samen, gecoördineerd door de New Energy Coalition. Dit programma bevordert samenwerking tussen scholen, bedrijven, overheden en organisaties, en is cruciaal voor de waterstofeconomie in Noord-Nederland.