innovatie

03 jul 2014, 10:10

Virtuele wereld voor psychosepatiënten UMCG

Virtuele wereld voor psychosepatiënten UMCG

Psychosepatiënten van het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP), die last hebben van achterdocht en sociale angst, worden vanaf deze zomer behandeld in een ‘virtuele wereld’. Speciaal voor deze behandeling zijn vier virtuele werelden gemaakt. Het is voor het eerst dat psychosepatiënten worden behandeld in een virtual reality-omgeving.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met behulp van een joystick en een speciale virtual reality bril, belanden de patiënten in een andere wereld. Hierdoor kunnen ze op een realistische manier door een drukke winkelstraat lopen, met de bus reizen, boodschappen doen of een café bezoeken. “De behandelaar kan instellen hoeveel andere mensen er in de virtuele wereld zijn, hoe deze mensen zich gedragen, of ze vriendelijk of onvriendelijk kijken, of ze praten en wat ze zeggen”, zegt psychiater Wim Veling, hoofd van het UCP-psychoseteam.

 

Veling verwacht dat virtual reality een goede aanvulling kan zijn op de al bestaande cognitieve gedragstherapie waarin mensen leren hun negatieve gedachten te veranderen en ze opdrachten krijgen om te oefenen in de omgeving die angst veroorzaakt.