Innovatie

Vijf innovatieve projecten krijgen subsidie voor strijd tegen corona

Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland stelt een miljoen euro beschikbaar voor vijf innovatieve projecten die de strijd aangaan met de gevolgen van corona. Zo kan er nu worden onderzocht of aardappelen een remmende werking kunnen hebben op virussen en hoe coronapatiënten sneller kunnen revalideren.


Leestijd: 3 minuten

Provincie Groningen minste miljonairs van Nederland
Provincie Groningen minste miljonairs van Nederland

Het SNN kreeg in totaal 22 aanvragen binnen voor het subsidiepotje. Uiteindelijk werden daar vijf innovatieve projecten uit gekozen. De ‘COVID-19-subsidie’ is bedoeld voor het sneller verder brengen van onderzoek en innovatieve oplossingen die een bijdrage leveren aan het verhelpen van de huidige gezondheidscrisis door het coronavirus. Er is een dringende behoefte aan innovaties die de strijd met het virus aangaan. Subsidie kan helpen de ontwikkeling hiervan te versnellen.

Van aardappel tot VR
De diversiteit onder de ingediende projecten is groot en levert verrassende combinaties op. Dat aardappelen niet alleen bestemd zijn voor consumptie was al langer bekend. Naast dat in Noord-Nederland geteelde aardappelen grondstoffen bevatten voor lijm, coatings en gezond voedsel, wordt binnen een van de projecten nu ook onderzocht of bestanddelen uit aardappel een remmende werking kunnen hebben op virussen als corona.

De projecten die subsidie ontvangen richten zich niet alleen op het vinden van een nieuw vaccin of medicijn, maar ook op de aan COVID-19 gerelateerde zorg zoals betere diagnostiek en snellere revalidatie. Zo komt binnen een van de projecten expertise op het gebied van serious gaming en virtual reality samen met kennis van revalidatie en behandeltherapieën. Een kansrijke combinatie om coronapatiënten de juiste zorg en behandeling te bieden, waar mogelijk zonder tussenkomst van een zorgverlener.

De subsidie voor de vijf projecten komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Over de vijf projecten: 
Citrus bioflavonoid hesperidin as anti-viral agent for SARS-CoV-2 – Color & Brain BV
Hesperidine blokt de verbinding tussen het SARS-CoV-2 virus en de ACE2-receptor van menselijke cellen. Hesperidine is een bijproduct uit citrusvruchten en wordt al jarenlang veilig toegepast. Medicatie met citrus-hesperidine kan daarom een veelbelovende behandeling worden voor corona zonder bijwerkingen. Met hesperidine worden door projectpartner en cosmeticaproducent ZoiY® dermatologisch geteste producten ontwikkeld die al tijdens het project beschikbaar komen.

Enzym-inhibitors uit aardappel voor remming van SARS-CoV-2 – Coöperatie AVEBE U.A.
Dit project gebruikt een product gewonnen uit gezuiverd aardappeleiwit, dat de infectieroutes kan onderdrukken en longschade kan remmen. Met dit product kunnen nieuwe medicijnen worden ontwikkeld, zoals crèmes en neusspray.

Covid-19 total rehab – Lode B.V.
Zo vroeg mogelijk revalideren zorgt voor een beter en sneller herstel en kan complicaties voorkomen. Uiteindelijk heeft dit een hogere kwaliteit van leven als gevolg. Bij Total Rehab begint de patiënt al op de IC in bed met revalideren. Dankzij de combinatie van een ergometer aan het bed en speciaal ontwikkelde software op tablet of pc, kan de voortgang van een patiënt vaker getest worden en zijn resultaten direct zichtbaar. Hierdoor wordt het revalidatieproces beter gevolgd en actiever gewerkt aan een optimaal herstel.

De ontwikkeling van AhR inhibitoren voor een orale antivirale therapie voor COVID-19 patiënten – Syncom
Het coronavirus activeert de AhR receptor om het immuunsysteem te omzeilen. Door deze receptor te blokkeren met een geneesmiddel kan het immuunsysteem beter omgaan met het virus en de vermenigvuldiging van het virus tegengaan. Dezelfde methode is succesvol in het bestrijden van Zika en Dengue, de werkzaamheid bij corona wordt onderzocht.

Virtual Reality against Covid-19 – Reducept B.V.
Dit project ontwikkelt een behandelmethode voor coronapatiënten waarbij kennis gecombineerd wordt met Virtual Reality. Een patiënt die lang op de IC verblijft moet soms wel tot 5 maanden revalideren. Met VR kan dit traject korter en effectiever worden. Ook heeft VR een positieve invloed op het mentale welzijn van de patiënt. Het VR traject is niet alleen in te zetten voor coronapatiënten, maar ook voor mensen die mentale klachten ondervinden van de quarantaine.