innovatie

12 jun 2014, 00:12

Vijf Groningse bedrijven in MKB Innovatie Top 100

Vijf Groningse bedrijven in MKB Innovatie Top 100
Vijf Groningse bedrijven hebben het geschopt tot de MKB Innovatie Top 100. GPC Kant uit Leens, dat zich richt op het pellen van garnalen, haalde zelfs een meer dan verdienstelijke tweede plaats.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

GPC Kant pelt in eigen beheer Hollandse garnalen met een door henzelf ontwikkelde en gepatenteerde garnalenpelmachine die 1000 kilo per dag aankan. De smaak, geur, kleur en structuur van de garnaal gaan niet verloren tijdens het pelproces.

Met de pelmachines wordt de verwerkingstijd van garnalen enorm verkort. Nadat de garnalen aan land zijn gebracht, worden ze direct gepeld, verwerkt en verpakt. Hierdoor ontstaat een echt vers eindproduct. Weet dat er nu wekelijks 200.000 kilo terugkomt uit Marokko. Zeker 95 [rpcemt van alle garnalen wordt daar gepeld vanwege de lage loonkosten. Rijden naar Marokko gaat gepaard met veel CO2 uitstoot. De landelijke jury noemde de innovatie baanbrekend en roemde het doorzettingsvermogen van de ondernemers van dit familiebedrijf uit Leens.

De Kamer van Koophandel, Mercedes-Benz en NRC Media presenteerden vandaag voor de negende keer de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf heeft gerealiseerd. De hoogste notering is voor de gifvrije, zelfklevende folie van Micanti BV uit Amsterdam, dat wordt gebruikt om op scheepswanden te plakken.

BioBTX uit Groningen, dat groene aromaten uit biomassa haalt, eindigde op de 52e plaats, net voor Horus View and Explore (54e). Dat bedrijf heeft een softwareoplossing ontwikkeld waarmee (verkeers)ongevallen worden vastgelegd met video vanuit een rijdende politieauto. Crowdynews uit Groningen werd 58e dankzij hun software voor de integratie van sociale media. Stabi Alert is het vijfde bedrijf in de lijst. Zij werden 78e dankzij een systeem dat razendsnel zichtbaar maakt of de bodem is gedaald.