innovatie

17 dec 2008, 09:09

Universiteit en hogeschool samen op pad: Hanze aanwezig in Discovery truck

De drie technische ‘schools’ van de Hanzehogeschool Groningen versterken vanaf komend jaar het aanbod van de Discovery Truck van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG. Zo wordt de technisch geïnteresseerde havo-scholier nog beter geïnformeerd en bovendien bevestigt het gezamenlijk optreden dat Groningen daadwerkelijk een City of Talent is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hoewel de truck in heel Nederland scholen bezoekt, richt de gezamenlijke presentatie van beide hoger onderwijsinstellingen zich op Groningen, Friesland en Drenthe. De Rijksuniversiteit Groningen licht voornamelijk de vwo-scholier voor, de Hanzehogeschool Groningen richt zich op de havo-scholier. Daarbij kiest de hogeschool voor dezelfde formule als de universiteit: docenten- en studententeams geven les over een bepaald vakgebied, in dit geval onderwerpen uit het Instituut voor Life Science & Technology, het Instituut voor Engineering en de Academie voor Architectuur, Bouwkunde & Civiele Techniek.

De Academie voor Architectuur, Bouwkunde & Civiele Techniek heeft een bijzonder onderwerp gekozen. Scholieren worden uitgedaagd om in één lesuur een ontwerp te maken voor het Olympisch stadion van de Spelen in 2028. De scholier wordt uitgedaagd om antwoorden te vinden op vragen als waar gebouwd mag worden en met welke materialen en technieken. Maar ook: wat betekent dit voor de verkeersstromen?

De samenwerking tussen de hogeschool en universiteit biedt voor de nabije toekomst ook andere mogelijkheden, zoals inzet in Duitsland of ondersteuning van de Technasia in Noord-Nederland.