innovatie

10 sep 2014, 14:02

UMCG onderzoekt verband slaapstoornis en Parkinson ; Gezonde mannen tussen 40 en 70 jaar gezocht

Het Universitair Medisch Centrum Groningen doet een onderzoek naar een mogelijk verband tussen slaapstoornissen en de ziekte van Parkinson.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het ziekenhuis onderzoekt de hersenactiviteit bij patiënten met een REM-slaap-gedragsstoornis. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat patiënten met deze slaapstoornis mogelijk een verhoogde kans hebben om later de ziekte van Parkinson te ontwikkelen.

 

Voor het onderzoek wordt de stofwisseling van de hersenen van patiënten met een REM-slaapgedragsstoornis vergeleken met die van gezonde mensen en met die van Parkinson-patiënten.

 

De onderzoekers hopen daarmee meer inzicht te krijgen in het ontstaan van de ziekte van Parkinson en de mogelijke voorstadia. Dat zou kunnen leiden tot een betere behandeling van deze en andere hersenziekten.

 

Voor het onderzoek is het belangrijk dat er ook hersenscans van gezonde mensen beschikbaar zijn om een goede vergelijking te kunnen maken. De onderzoekers zijn daarom op zoek naar gezonde mannen (tussen de 40 en 70 jaar) die bereid zijn bij te dragen aan dit onderzoek.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met S.K. Meles (coördinerend onderzoeker, tel nr 050-3615615; s.k.meles@umcg.nl). Het onderzoek wordt geleid door prof. dr. K.L. Leenders en gefinancierd door Stichting Parkinson Fonds.