innovatie

10 dec 2007, 09:09

UMCG onderzoekt blessurepreventie beginnende hardlopers

Het Universitair Medisch Centrum Groningen start een nieuw onderzoek naar het voorkómen van blessures bij beginnende hardlopers. In het onderzoek wordt het effect bekeken van een kortdurend specifiek voorbereidingsprogramma, voordat de deelnemers daadwerkelijk beginnen met hardlopen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deelnemers aan het onderzoek gaan zich voorbereiden op het loopevenement ‘de Nacht van Groningen’, dat op 1 mei in Groningen plaatsvindt. Zij kunnen hier gratis aan de 4 Engelse Mijlsloop meedoen. Belangstellenden kunnen zich vanaf vandaag via www.hardlooponderzoek.nl aanmelden als deelnemer aan het onderzoek.

Aanleiding voor dit onderzoek is het feit dat veel beginnende hardlopers een blessure krijgen. Uit eerder onderzoek van het UMCG rond de 4 Mijl van Groningen in 2002 en 2003 is gebleken dat 20-30% van de beginnende lopers een blessure krijgt. In 2005 ging het UMCG in het Gronorun-onderzoek na of een trainingsprogramma van acht weken voorafgaand aan een loopevenement meer of minder blessures oplevert dan een programma van dertien weken. Hieruit bleek echter dat dit weinig verschil maakte op het ontstaan van hardloopblessures.

Opzet onderzoek
In het nieuwe onderzoek, Gronorun2, wil sportarts Steef Bredeweg nagaan of een specifiek voorbereidingsprogramma voordat mensen beginnen met hardlopen, een effect heeft op het aantal blessures. De helft van de deelnemers zullen dit programma volgen voordat zij gaan hardlopen, de ander helft niet. Het voorbereidingsprogramma duurt vier weken en bestaat uit wandelen en eenvoudige oefeningen die thuis gedaan kunnen worden.

Deelnemers
Alle deelnemers beginnen op 3 maart met hun trainingsprogramma, dat voor alle deelnemers gelijk is. Zij krijgen een trainingsschema dat ze op een goede en verantwoorde manier voorbereidt op de Nacht van Groningen; zij kunnen hier gratis aan meedoen. Verder kunnen de deelnemers gratis terecht op het blessurespreekuur van het Sportmedisch Centrum van het UMCG. Ook na ‘de Nacht van Groningen’ blijft het UMCG de deelnemers volgen. Voor de deelnemers die blijven hardlopen en een logboek bijhouden, zijn honderd felbegeerde startnummers beschikbaar voor de 4 Mijl van Groningen, die op 12 oktober 2008 plaatsvindt.

Via www.hardlooponderzoek.nl is meer informatie over het onderzoek te verkrijgen. Voor dit onderzoek geldt dat beginnende hardlopers mensen zijn die het afgelopen jaar niet meer dan dertig minuten per maand hebben hardgelopen. Andere sporten beoefenen is geen bezwaar.