Innovatie

UMCG neemt eerste hybride operatiekamers in gebruik

Het UMCG heeft maandag de eerste twee hybride operatiekamers in gebruik genomen: operatiekamers waar zowel de beeldvorming als de chirurgie plaatsvindt. Met de twee hybride operatiekamers is een eerste stap gezet richting een geheel vernieuwd Operatiecentrum, dat naar verwachting in 2028 gereed is.


Leestijd: 1 minuut

Foto | UMCG
Foto | UMCG

De twee operatiekamers gaan gebruikt worden door de afdelingen Vaatchirurgie en Radiologie. Dat is goed nieuws voor patiënten die voor een operatie aan de bloedvaten in het UMCG moeten zijn, want in een hybride operatiekamer kan zowel de beeldvorming als de ingreep plaatsvinden. Normaal gesproken zou dat op verschillende afdelingen gebeuren.

Op de hybride operatiekamers is het mogelijk om de nieuwste beeldapparatuur letterlijk rondom de patiënt te laten bewegen, om de aandoening zo nog beter in beeld te brengen. De specialisten kunnen op elk moment de juiste (3D-)beelden bekijken en waar nodig de ingreep bijsturen.

De afdelingen Radiologie en Vaatchirurgie werkten de afgelopen jaren al nauwer samen, maar er waren tot nu toe nog geen voorzieningen om gezamenlijke ingrepen te doen. Dat is met de hybride operatiekamer wel mogelijk. “Zo zijn we veel efficiënter en flexibeler”, legt Aryan Mazuri uit, medisch hoofd Interventie Radiologie. “We hebben nu alle specialismen die elkaar nodig hebben bij elkaar in de buurt.”

Vernieuwd Operatiecentrum

Midden in het Centraal Medisch Complex van het UMCG, op de begane grond en op de eerste en derde verdieping, wordt een vernieuwd Operatiecentrum gerealiseerd. Dit gebeurt in drie fases. Begin 2022 is gestart met de begane grond. Naast de twee in gebruik genomen hybride operatiekamers komen hier vier generieke operatiekamers, twee interventiekamers, een CT-ruimte en tien uitslaapkamers. Als de bouw volgens planning verloopt, is de vernieuwde begane grond eind 2025 klaar voor gebruik. Daarna begint de verbouwing van de eerste en derde verdieping. Naar verwachting is het hele Operatiecentrum in 2028 gereed.