Innovatie

UMCG introduceert nieuwe behandeling tegen zeldzame vorm van kanker

Het UMCG gaat patiënten met zeldzame vormen van kanker behandelen met een nieuwe methode: met zogenaamde CAR-T-cellen, die volledig zijn ontwikkeld in het UMCG. Het ziekenhuis krijgt hiervoor een subsidie van 2.2 miljoen euro van het KWF Kankerbestrijding.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Stella Dekker
Foto | Stella Dekker

Het gaat om patiënten met zeldzame kankers van T-cellen (T-cel acute lymfatische leukemie of T-cel lymfklierkanker). De studie is gericht op patiënten bij wie andere behandelingen niet aanslaan of bij wie deze vorm van leukemie of lymfklierkanker terugkeert na een eerdere behandeling.

Bij CAR-T-celtherapie worden T-cellen (een bepaald soort witte bloedcellen die een belangrijke functie hebben in het menselijke afweersysteem) uit het bloed van de patiënt gehaald. Daarna worden deze cellen genetisch aangepast in het laboratorium. De T-cel kan de kankercellen herkennen en aanvallen. Op deze manier wordt het eigen afweersysteem van de patiënt gebruikt om de kankercellen onschadelijk te maken.

De behandelingen vinden plaats binnen een onderzoek naar de optimale veilige dosis van dit nieuwe product. In totaal kunnen twaalf patiënten meedoen aan de studie.

Medio 2026 begint de proef.