Innovatie

"Eén op drie verpleeghuismedewerkers die Covidpatienten helpen heeft burnout-klachten"

Eén op de drie verpleeghuismedewerkers die voor bewoners met Covid-19 zorgen, heeft last heeft van burn-out klachten. Het gemiddelde ziekteverzuim in verpleeghuizen is in een jaar met 1% gestegen, naar 8.5% in 2020. Dit blijkt uit een onderzoek van onder meer het UMCG.


Leestijd: 1 minuut

Ouderenzorg Noord-Nederland wil zich verbinden met vluchtelingen
Ouderenzorg Noord-Nederland wil zich verbinden met vluchtelingen

Het betreft een onderzoek van het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het UMCG (UNO-UMCG) en het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland van het LUMC (UNC-ZH).

Zij hielden een grootschalige enquête over de gezondheid en het welzijn van verpleeghuismedewerkers tijdens de coronapandemie. De enquête heeft drie meetmomenten en wordt ingevuld door circa 1.700 medewerkers van tien grote organisaties met meerdere locaties in het hele land.

Eind vorig jaar bleek uit de eerste resultaten van het onderzoek dat een groot aantal medewerkers in een verpleeghuis met depressieve klachten (19%) of burn-out klachten (22%) kampt. De uitkomsten van het tweede meetmoment, dat plaatsvond tussen oktober en december 2020, laten zien dat de psychische klachten onder de verpleeghuismedewerkers toenemen.

Een toenemend aantal van de medewerkers die voor besmette bewoners zorgen, kampt met burn-out (31%) en depressieve klachten (27%). Bij medewerkers zonder direct contact met besmette bewoners liggen deze percentages lager (burn-out 22% en depressieve klachten 21%).

‘Energievreters zoals een hoge werkdruk, aangrijpende emotionele situaties en het moeten nemen van moeilijke beslissingen geven extra belasting en werkstress’, zegt hoofdonderzoeker Sarah Janus van het UMCG. ‘Deze kunnen uiteindelijk resulteren in mentale gezondheidsproblemen.’

De groep medewerkers die voor besmette bewoners heeft gezorgd, geeft in de enquête aan vaker last te hebben van deze energievreters. ‘Energievreters zijn te compenseren met energiegevers, zoals een goede werksfeer en goede samenwerking- en steun vanuit leidinggevenden en collega’s’, zegt Janus.

(Foto boven: medewerker in de zorg. Foto: Zorgvillaexpert.nl )