innovatie

26 mei 2008, 10:10

UMCG biedt patiënten maatwerk-heupprothese

Als eerste ziekenhuis in Nederland gaat het UMCG structureel gebruikmaken van heupprotheses die met behulp van computertechniek op maat zijn gemaakt voor patiënten. De heupprothese is bedoeld voor patiënten waarbij een standaard heupprothese niet past vanwege een aangeboren afwijking, ziekte of eerder uitgevoerde operatie. Onlangs plaatsten orthopedisch chirurgen van het UMCG met succes de eerste maatwerk-heupprothese bij een patiënt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Standaard heupprothesen zijn er in veel verschillende soorten en maten en daardoor geschikt voor de meeste patiënten. Desondanks zijn er patiënten bij wie een standaard heupprothese niet past. In dat geval kan een chirurg ervoor kiezen het bovenbeen aan te passen totdat de prothese past. Dit is echter ingrijpend en tijdrovend. Door de prothese aan te passen, kan deze zo optimaal mogelijk geplaatst worden en gaat daardoor langer mee.
Incidenteel wordt in Nederland wel eens een zogenaamde maatwerk-prothese (custom prothese) geplaatst bij patiënten met een afwijkend gevormd bovenbeen. Het UMCG zal voortaan bij patiënten die hiervoor in aanmerking komen een prothese exact op maat plaatsen.

Het UMCG werkt hiervoor samen met het Noorse bedrijf Scandinavian Customized Prosthesis (SCP). Op basis van de gegevens van de patiënt die de orthopedisch chirurg instuurt, ontwerpt SCP met behulp van Computer Assisted Design/Computer Assisted Modelling (CAD/CAM) -systemen een heupprothese op maat.
De heupprothese wordt in Noorwegen geproduceerd en vervolgens samen met op maat gemaakt instrumentarium afgeleverd bij het UMCG en door de chirurg bij de patiënt geplaatst.

Behalve dat een maatwerk-prothese bij deze patiënten beter past en daardoor langer meegaat, is de heupprothese stabieler, duurt de operatie ook korter en kan de patiënt sneller revalideren.

Jaarlijks krijgen circa 180 patiënten in het UMCG een standaard heupprothese. Naar verwachting komen ongeveer 5 patiënten per jaar in aanmerking voor een maatwerk-heupprothese vanwege de afwijkende vorm van hun bovenbeen. De maatwerk-prothese die het UMCG gebruikt, wordt al meer dan tien jaar met succes geplaatst, vooral in Scandinavische landen.