innovatie

17 jun 2008, 10:10

Syntens springt in op klimaatverandering

Innovatienetwerk Syntens gaat bedrijven helpen omgaan met klimaatverandering. Het nieuwe project ‘Klimaat voor Kansen’ heeft als doel bedrijven bewust te maken van de problemen en de kansen die ontstaan als gevolg van de opwarmende aarde. Syntens denkt dat veel ondernemers met klimaatverandering te maken krijgen, zelfs in sectoren waarbij men dat niet zou verwachten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Via de website www.syntens.nl/klimaatvoorkansen worden ondernemers door weerman Reinier van den Berg in een filmpje gewezen op de mogelijke gevolgen van klimaatverandering. Van den Berg verwacht een temperatuurstijging van twee tot misschien wel vier graden in de komende 100 jaar met veel extreme weersomstandigheden: uitzonderlijk veel neerslag en langdurige droogtes.

Twee bedrijven ondervonden de gevolgen van klimaatverandering al aan den lijve: bestratingsbedrijf Nekker uit Sneek en kruidenproducent en –handelaar VNK uit Biddinghuizen. Op de site van Syntens doen de directeurs van beide bedrijven hun verhaal.

Voor Nekker pakt de opwarming van de aarde bijzonder gunstig uit: drie achtereenvolgende jaren zonder vorst in de winter maakte dat Nekker zijn personeel niet langer met vorstverlet hoefde te sturen. De voordelen voor het bedrijf zijn legio: makkelijker plannen, meer productie, meer omzet en het beter kunnen vasthouden van personeel.

Directeur Bauke van der Veen van VNK ziet de toekomst een stuk somberder in. De afgelopen zomers waren zo nat en de neerslag was zo extreem, dat de peterselieoogst behoorlijk tegenviel. Dit had over de hele linie gevolgen: minder productie, boze afnemers, problematische planning en hogere kosten. ‘Als het klimaat zo grillig blijft als het de afgelopen twee jaar was, bestaat de mogelijkheid dat we het bedrijf in de toekomst moeten verhuizen naar het buitenland’, zegt van der Veen.