innovatie

02 jul 2008, 10:10

Symposium over 100 jaar Mansholt in Groningen

Op 13 september 2008 organiseert de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen een symposium over Sicco Mansholt. Het is dan 100 jaar geleden dat de bekende landbouwer, minister en euro-commissaris geboren werd. Om dat te gedenken zijn er die dag verschillende festiviteiten, gecoördineerd door de Stichting 100 jaar Sicco Mansholt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het symposium vindt vanaf 14.00 uur plaats in cultuurcentrum Van Beresteijn in Veendam en wordt geleid door Dirk Strijker, hoogleraar Plattelandsontwikkeling op de Mansholtleerstoel van de RUG.

Betekenis voor de Europese landbouw
Op het symposium, dat geopend wordt door minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, zal onder meer de biograaf van Mansholt, Johan van Merriënboer van de Radboud Universiteit, een inleiding houden. Daarnaast wordt met inleidingen aandacht besteed aan de betekenis van Mansholt voor de (Europese) landbouw en de toekomst van landbouw en platteland. De inleidingen worden afgewisseld met filmbeelden.

Beeld en expositie
Naast het symposium wordt ook met andere activiteiten aandacht besteed aan Mansholts geboortejaar. Zo maakt kunstenaar Marten Grupstra een beeld van Mansholt, dat een plaats krijgt in de Blauwe Stad en ook op 13 september onthuld zal worden door minister Verburg. Tevens loopt er momenteel een expositie over Mansholt in het Veenkoloniaal Museum in Veendam.

Opgave
Het symposium staat open voor iedere belangstellende. Opgave is nog mogelijk. Kosten: 10 euro, inclusief toegang tot de expositie in het Veenkoloniaal Museum. Voor meer informatie en opgave voor het symposium: zie http://www.rug.nl/frw/onderzoek/leerstoel/symposium/index