innovatie

30 mei 2013, 14:02

Super-contract voor biomassacentrale Eneco: AKZO Nobel grote afnemer

Eneco heeft een groot contract afgesloten met Akzo Nobel, voor de levering van elektriciteit uit haar biomassacentrale die bijna klaar is, in Delfzijl. Het gaat om de centrale Bio Golden Raand, die uniek is in Nederland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Akzo Nobel gaat een groot deel van de elektriciteit afnemen die vanaf juli wordt geproduceerd door de nieuwe biomassacentrale van Eneco in Delfzijl. Eneco en AkzoNobel Industrial Chemicals hebben daartoe een overeenkomst ondertekend, zo maakte Eneco donderdag bekend.

De centrale van Eneco wordt de grootste biomassacentrale van de Benelux en zal straks voor 120.000 huishoudens duurzame energie gaan produceren, dat is net zoveel elektriciteit als het Prinses Amaliawindpark op de Noordzee.

Het contract betekent dat Akzo Nobel straks ongeveer de helft van de totale door Eneco in Delfzijl opgewekte duurzame elektriciteit zal afnemen. Daarmee wordt voorzien in circa 10 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van AkzoNobel Industrial Chemicals in Nederland.

De nieuwe biomassacentrale op industrieterrein Farmsum te Delfzijl is met een capaciteit van 49,9 Megawatt de grootste en meest efficiënte biomassacentrale in de Benelux. De centrale, die als materiaal snippers van gerecycled hout gebruikt, is half juli bedrijfsklaar en biedt werkgelegenheid aan 30 medewerkers.