innovatie

14 jan 2016, 17:05

SunPort Delfzijl wordt grootste zonnepark van Nederland

SunPort Delfzijl wordt grootste zonnepark van Nederland

Groningen krijgt het grootste zonnepark van Nederland. Op een terrein van 30 hectare (zo’n 60 voetbalvelden) bij de haven van Delfzijl komen in totaal 123.000 zonnepanelen te liggen, met een gezamenlijke capaciteit van liefst 30 megawatt. De stroom die er wordt opgewekt, zal geleverd worden aan de industrie in de Eemsdelta-regio.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Donderdag ondertekenden Hans Hoven, directeur van Sunport Delfzijl, het bedrijf dat het zonnepark ontwikkelde, en Harm Post, directeur van Groningen Seaports, de grondovereenkomst voor de bouw en exploitatie van het project. Het park wordt gebouwd met de zonnepanelen in een innovatieve oost-westelijke richting. Dat zorgt voor een efficiënter gebruik van het perceel en een beter productieprofiel gedurende de dag.

Tegelijkertijd tekenden Sunport en WIRSOL een overeenkomst waarbij WIRSOL het hele project overneemt. Met Groningen Seaports als partner zal WIRSOL het project financieren, bouwen en exploiteren. WIRSOL start de bouwwerkzaamheden in het voorjaar van 2016 en heeft als doel voor het einde van het jaar het project te hebben aangesloten op het elektriciteitsnet en de eerste zonne-energie te kunnen leveren.

Volgens Groningen Seaports-directeur Harm Post draagt het zonnepark bij aan een belangrijke ambitie van het havenbedrijf. “Voor Groningen Seaports wordt met deze ontwikkeling een belangrijke doelstelling in de realisatie van duurzame energieprojecten behaald, zoals vastgelegd in de zogenaamde Green Deal met de minister van I&M. Met dit project verstevigt Groningen Seaports haar positie in de  opwekking van duurzame energie en richting (potentiële) klanten die in toenemende mate groene energie willen afnemen.”

Hans Hoven van Sunport Energy zegt trots te zijn op het project. “We zijn er trots op dat we dit innovatieve park op zo’n grootschalige wijze hebben kunnen ontwikkelen in Nederland”. Ook bij WIRSOL zijn de verwachtingen hooggespannen. “Voor WIRSOL is Sunport Delfzijl een grote stap om een belangrijke speler te worden in de Nederlandse markt voor duurzame energie”, aldus managing director Peter Vest. “We gaan voor een langdurige en succesvolle samenwerking met Groningen Sea Ports en Sunport Energy, zowel voor de bouw als de exploitatie van het grootste zonne-energie project in de markt tot nu toe.”

De gemeente Delfzijl is ingenomen met het doorgaan van de plannen. Wethouder IJzebrand Rijzebol: “Voor ons als gemeente is dit solarpark een enorme stimulans om naast windenergie nu ook zonne-energie in te zetten voor onze industrie. Wij staan bovenaan in het gebruiken van duurzaam geproduceerde energie. En dat voor een gemeente die meer energie gebruikt dan de hele provincie samen.”