innovatie

31 mrt 2017, 10:10

Studenten Rijksuniversiteit (RUG) genomineerd voor Young Business Award

Studenten Rijksuniversiteit (RUG) genomineerd voor Young Business Award

Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, die een eigen bedrijf zijn begonnen voor het maken van een test op baarmoederhalskanker, zijn genomineerd voor de Young Business Award. Dat meldt de nieuwsbrief van het Groningen Center of Entrepreneurship Value050 Het betreft het bedrijf CC Diagnostics van Jean-Luc Kraaijenoord, Wisse Krikke en Nutte van Belzen. Wilt u ook stemmen op de business award, klik dan hier.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Startup CC Diagnostics, van studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, ontwikkelden een nieuwe DNA-methylatietest voor de screening van baarmoederhalskanker. In Nederland alleen al krijgen ruim 5000 vrouwen per jaar een onterechte verdenking van baarmoederhalskanker.

De afgelopen 14 jaar is er onderzoek gedaan naar deze methode door verschillende onderzoeksgroepen binnen het UMCG. De uitvinding is gepatenteerd en heeft al meerdere publicaties opgeleverd. CC Diagnostics valoriseert de DNA-gebaseerde hypermethylatie PCR-test, welke een combinatie van 8 verschillende genen bevat. Het multidisciplinaire team van CC Diagnostics heeft de Falling Walls Pitch en de EBF-startuppitch gewonnen. Nu zijn ze genomineerd voor de Young Business Award.

 

Naast het feit dat er vele vrouwen een onnodige colposcopie wordt bespaard, levert het alleen in Nederland al een jaarlijkse kostenbesparing op van 2,9 miljoen.

 

Het multidisciplinaire team van CC Diagnostics, bestaande uit Jean-Luc Kraaijenoord (rechtenstudent), Wisse Krikke (bedrijfskunde) en Nutte van Belzen (basisarts), is sinds april 2016 begonnen met de valorisatie van deze test. Als winnaars van de Falling Walls Pitch wedstrijd en de EBF-startup pitch competition, behoren zij tot de top van de studentondernemers in Groningen.

 

Inmiddels is deze startup al in gesprek met meerdere partijen voor de financiële ondersteuning van het kostbare validatieonderzoek dat aankomende zomer van start zal gaan.

 

(Foto: nieuwsbrief Value050)