innovatie

05 sep 2016, 11:11

Studenten Hanzehogeschool onderzoeken waterkwaliteit Groningse vijvers

Studenten Hanzehogeschool onderzoeken waterkwaliteit Groningse vijvers

Studenten van de Hanzehogeschool Groningen starten morgen, dinsdag, met een bijzonder onderzoek naar de waterkwaliteit van alle vijftien vijvers in de stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om 15.00 uur doen de studenten met de onderwaterdrone en apps hun metingen bij de Floresvijver in de Korrewegwijk. Belangstellenden zijn daarbij van harte welkom! De resultaten zijn op vrijdag 9 september bekend en worden open source gedeeld via www.hanze.nl/noorderruimte.

 

Tijdens een warme periode is het van groot belang om te weten of er bijvoorbeeld botulisme of blauwalg in het water zit. Een snel, kosteneffectief en gedetailleerd inzicht in de waterkwaliteit kan tegenwoordig snel gemeten worden door innovaties als onderwaterdrones en apps. Studenten gaan als voorbereiding op diverse projecten in Groningen, Hoogeveen en Manilla kijken hoe ze zelf metingen kunnen verrichten en deze kunnen interpreteren. Niet met dure meetapparatuur, maar ‘gewoon’ met hun eigen telefoon.

 


De nieuwe studenten van het Kenniscentrum NoorderRuimte komen van dertien verschillende opleidingen van de Hanzehogeschool en de RUG. Zij werken in multidisciplinaire teams samen met de externe opdrachtgever, lectoren en onderzoekers van het Kenniscentrum - en soms ook samen met andere nationale en internationale onderwijsinstellingen - aan praktijkgerichte onderzoeksvragen.

 


Over de ‘eigen muren’ heen kijken, van elkaar leren en samen komen tot goede oplossingen zijn daarbij belangrijke uitdagingen.