innovatie

26 mrt 2018, 09:09

Studenten Alfa-college ontwerpen bijzonder lichtobject voor duistere Donkersgang

Studenten Alfa-college ontwerpen bijzonder lichtobject voor duistere Donkersgang

Twaalf studenten Productonderzoeker / Human Technology van het Alfa-college zijn druk bezig met het ontwerpen van innovatieve, duurzame lichtobjecten voor de gemeentes Groningen en Harlingen. Team Groningen heeft de opdracht een bijzonder lichtobject voor de Donkersgang (tussen de Oosterstraat en de Gelkingestraat) te maken. De geschiedenis van de Donkersgang moet een plek krijgen in het ontwerp. Ook moet het object de veiligheid als het gevoel van veiligheid verbeteren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De studenten worden uitgedaagd een vernieuwend ontwerp te maken dat onderscheidend is voor de Donkersgang, maar dat eventueel als inspiratie voor andere gangen gebruikt kan worden. “Dat vind ik heel erg gaaf! We werken nu voor het eerst met een echte opdrachtgever en dat is superuitdagend. Vooral omdat we veel verantwoordelijkheid hebben en met zoveel verschillende partijen moeten samenwerken, zoals de gemeente, buurtbewoners, eigenaren van de panden en de ondernemers uit de buurt”, vertelt student Aron als bevlogen projectleider. “We hebben net overleg gehad met de kunstenaar en deze week zitten we met de gemeente om tafel. Ondertussen maken we afspraken met ondernemers, maken we de gang in 3D en organiseren we een bewonersbijeenkomst."

Het uiteindelijke ontwerp wordt in juni gepresenteerd aan de gemeente, bewoners, eigenaren en ondernemers.

Harlingen

Een groep andere studenten helpt ondertussen de gemeente Harlingen mee bij het opwaarderen van de Nieuwe Willemshaven tot een toeristische trekpleister. Zij gaan het elektriciteitsgebouwtje op het terrein pimpen, zodat het een landmark wordt dat ook in de nacht subtiel mag worden opgelicht. Ook dit ontwerp wordt in juni gepresenteerd aan belanghebbenden.

Light Challenge

De teams van het Alfa-college werken nauw samen met het bedrijfsleven en worden begeleid door een coach en een kunstenaar. De opdrachten worden gemaakt voor de innovatiewedstrijd Light Challenge 2018, waarin studententeams (hbo en mbo) en gemeenten uit heel Nederland samenwerken én de strijd aan gaan. Het thema is Feel the Night en elk team ontwikkelt een innovatief en toepasbaar concept/object die de overgang accentueert tussen licht en donker. Daarin draait het om beleving, design, innovatie, duurzaamheid, energie en (her)gebruik van materiaal.

Uiteindelijk worden alle objecten in december gepresenteerd tijdens het LUNA lichtfestival dat in Leeuwarden plaatsvindt. Een internationale vakjury en de bezoekers van het festival bepalen welk team de Light Challenge 2018 wint.