innovatie

16 jun 2008, 10:10

Student RUG wint landelijke prijs Wetenschapswinkels

Studentonderzoeker van de RUG Erwin ten Meer heeft op 13 juni de Interlandse Wetenschapswinkelprijs 2008 gewonnen voor het opstellen van een energie- en milieuplan voor de Roemeense organisatie ABMEE in Braşov. De jury prees de bijzondere onderzoeksprestatie van Ten Meer en de manier waarop hij internationaal kennis heeft verspreid. De prijs is uitgereikt tijdens de Interlandse Wetenschapswinkeldag aan de Universiteit van Tilburg.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nederlandse en Belgische universitaire Wetenschapswinkels bemiddelen al 30 jaar tussen maatschappelijke organisaties die onderzoek willen laten uitvoeren en (meestal) studentonderzoekers die met hun laatste jaar bezig zijn. Elke twee jaar wordt een prijs uitgereikt voor het beste onderzoek. Dit jaar waren er drie genomineerden uit 22 inzendingen: A study of household energy consumption and road traffic in Braşov, using West-European methods (Chemiewinkel Rijksuniversiteit Groningen); Buitengewoon binnenterrein (Wetenschapswinkel Wageningen Universiteit Researchcentrum) en Pluizige plaagdieren (Wetenschapswinkel Biologie Rijksuniversiteit Groningen). De jury onder leiding van Tweede Kamerlid dr. Cisca Joldersma beoordeelde de onderzoek op maatschappelijke vernieuwing en relevantie, klanttevredenheid, wetenschappelijke kwaliteit en de bereikte leerdoelen voor de betrokken onderzoeker.

Volgens de jury voerde Erwin ten Meer een bijzonder project uit in een verre van gemakkelijke context. Hij adviseerde de organisatie ABMEE in het Roemeense Braşov op het gebied van energiebesparing, afvalbehandeling en verkeer. Daarnaast begeleidde hij 27 Roemeense studenten met het ontwikkelen van vaardigheden in probleemgestuurd onderwijs. Zo paste hij analytische en technische methoden in een nieuwe context toe en maakte hij projectonderwijs inzetbaar voor maatschappelijke problematiek. Bovendien toonde hij aan dat de Wetenschapswinkels ook over de landsgrenzen heen iets te bieden hebben. Doordat wetenschapswinkels, een typisch Nederlands product, in steeds meer landen opgang vinden, is het concept een effectief exportproduct geworden. Erwin ten Meer werkte samen met de nieuwe wetenschapswinkel in Braşov.