innovatie

06 sep 2013, 09:09

Student Elektrotechniek wint Hanze Innovatieprijs 2013 met scriptie over testen kwaliteit baby- en kindervoeding

Joran de Lange, student Elektrotechniek van het Instituut voor Engineering, heeft tijdens de opening van het Hanzehogeschooljaar de Hanze Innovatieprijs 2013 in de wacht gesleept. Hij schreef het werkstuk ‘Een monsterachtig apparaat’ over een revolutionaire methode om monsters te nemen van een productierun baby- en kindervoeding. De Innovatieprijs 2013 behelst naast de eer een geldbedrag van € 3.000, -.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Joran de Lange heeft zijn afstudeerwerkstuk geschreven over de opdracht van zijn stage bij FrieslandCampina, waar onder meer baby- en kindervoeding in poedervorm wordt gemaakt. Het is van cruciaal belang dat deze voeding aan de beste kwaliteitseisen voldoet. De vraag aan Joran was dan ook om –aan de hand van een verouderd prototype - een nieuwe methode te ontwikkelen om monsters te nemen van het poeder. Aan de hand van analyses van zo’n monster kan de kwaliteit van de hele productierun vastgesteld worden. De uitvoering van het nemen van monsters werd tot voor kort niet mogelijk geacht. Jorans oplossing was zodanig, dat er nu een apparaat wordt gemaakt (10 stuks) die het wel kan. De grens van meten is dus (opnieuw) opgeschoven.

 

Op www.hanze.nl is een korte video te vinden, waarin Joran uitleg geeft over zijn methode. De jury vindt dat Joran een zeer toegankelijk geschreven scriptie geschreven heeft met duidelijke samenvattingen en illustraties. Daarnaast heeft hij een uitstekende analyse van het prototype gemaakt en aangevuld met theorie. De toepasbaarheid van de meetmethode is nu voor het eerst gevalideerd in de zuivelindustrie, wat een geweldige innovatie is.

 

De Hanze Innovatieprijs wordt om het jaar toegekend aan een werkstuk van een hogeschoolstudent waarvoor praktijkgericht onderzoek is gedaan, waarbij een complex probleem op effectieve wijze is aangepakt en dat geleid heeft tot een innovatieve oplossing voor het werkveld.