innovatie

06 feb 2015, 09:09

Steun van provincie voor innovaties van ondernemers met hoog ambitieniveau

Steun van provincie voor innovaties van ondernemers met hoog ambitieniveau

Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt heeft de officiële start gegeven van het vierde Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG). Dat is een subsidieprogramma voor vernieuwende samenwerkingsprojecten met een hoog ambitieniveau in de sectoren Healthy Ageing, Biobased Economy, Energie en Transsectorale Innovatie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met het IAG investeert de provincie in vernieuwing, ondernemerschap en concurrentievermogen. Dit vierde Actieprogramma is in november gestart en loopt tot en met 2017. Het totale budget is 6,2 miljoen euro. Daarvan is 2,7 miljoen euro van de provincie en 3,5 miljoen euro van het Samenwerkingverband Noord-Nederland.

 

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in het Infoversum in Groningen werd er onder meer kort teruggeblikt op de innovatieve projecten en resultaten van het IAG-3. Met succes heeft de provincie Groningen het stimuleringsprogramma al driemaal uitgevoerd en daarmee vele innovatieve projecten een zetje in de rug gegeven.


Intelligente straatverlichting


Een van de presentaties tijdens de bijeenkomst was van Tvilight uit de stad Groningen. Met financiering uit het IAG 3 heeft het bedrijf een revolutionair systeem voor straatverlichting ontwikkeld. Het sensorsysteem kan een energiebesparing opleveren tot wel 80 procent. Er is inmiddels ook vanuit het buitenland interesse voor de techniek. Nieuwszender CNN en het populaire technologietijdschrift Wired hebben aandacht besteed aan dit snel groeiende Groningse bedrijf. Een ander succesvol project uit het IAG3 is Crop-R, ook uit de stad. Crop-R ontwikkelde een systeem voor online teeltregistratie voor akkerbouwers. Met dit soort projecten zijn kansen gecreëerd voor economische groei en werkgelegenheid. Met het 4e IAG wil de provincie dit succes voortzetten.