Stekz heeft een platform genaamd MyStekz dat ondernemers ondersteunt bij het bouwen of verbeteren van hun bedrijf. “Het is eigenlijk een soort assistent”, legt Beute uit. AI speelt daarbij een centrale rol. Stekz gebruikt AI niet alleen bij hun eigen bedrijfsvoering, maar kijkt ook naar de manieren waarop AI kan worden toegepast binnen het bedrijf van de klant.
“Stel je wilt een pretpark bouwen”, zegt Beute. “Dan beschrijf je het pretpark, en dan kan Stekz uit die beschrijving opmaken welke stappen je moet ondernemen.” Vervolgens geeft het programma ook aan waar de ondernemer AI zou kunnen toepassen, bijvoorbeeld bij het opzetten van een marketingcampagne. “Die kan Stekz dan vervolgens genereren.” Zo is het platform een sparpartner die het proces van een bedrijf opzetten vergemakkelijkt, en de bedrijfsvoering zo efficiënt mogelijk maakt door AI toe te passen waar dat kan.
Van circulaire woningen tot het analyseren van 500.000 documenten
De werkwijze van Stekz slaat aan: “We zijn ondertussen met 35 mensen, het bedrijf is groeiende, en we helpen heel veel bedrijven met het bouwen van software”, zegt Beute. Een van die projecten is The Urban Woods: een innovatief woonconcept dat in verschillende steden wordt ontwikkeld, waaronder Groningen. Stekz ontwikkelde hiervoor een soort assistent voor de bewoners van deze houten circulaire woningen, die helpt om energie en water te besparen, maar waarmee je ook met medehuurders kunt communiceren.
Ook Groningen Seaports klopte aan bij Stekz. “Ze hadden 500.000 documenten, maar om die allemaal te verwerken met de hand duurde te lang”, vertelt Beute. Dus bouwde Stekz een AI-applicatie die de enorme hoeveelheid informatie toegankelijk maakte. Medewerkers kunnen nu vragen stellen over de inhoud van die half miljoen documenten.
De komende jaren wil Beute MyStekz steeds toegankelijker maken. “Mijn droom is dat iemand naar het nieuwe Niemeyer-complex kan gaan, geholpen wordt, en aan het eind van de dag een bedrijf heeft met behulp van MyStekz.” En uiteindelijk moet Stekz toegankelijk zijn voor iedereen met een internetverbinding. “Dat zou de manier waarop bedrijven gebouwd worden fundamenteel veranderen.”
Minder kenniswerkers
“9 jaar geleden kon niemand bevatten wat nu mogelijk is”, zegt Beute. “Er kan zo waanzinnig veel tegenwoordig.” Heeft hij nog voorspellingen voor de komende 10 jaar? “Veel kenniswerkers zullen niet meer nodig zijn”, vermoedt Beute. AI kan veel taken die op dit moment door mensen worden gedaan, overnemen. “Bedrijven zullen kleiner worden, maar meer werk verrichten.” En wat moeten al die mensen dan gaan doen? “Omscholen! Er zal een enorme verandering plaatsvinden.” Maar niet getreurd: “Dat de arbeidsmarkt gaat
veranderen, dat is een feit”, zegt Beute. “Misschien dat mensen op een andere manier creatief gaan zijn, of minder kunnen werken met hetzelfde comfort.”
Dit artikel staat ook in de papieren editie van de Groninger Ondernemers Courant. Wil je de krant voortaan ook gratis thuis of op je werk ontvangen? Laat dan je gegevens achter op de homepage van de krant.