innovatie

02 feb 2016, 10:10

Startup SustainableBuildings: ‘We hebben erg veel aan Startup Fast Track gehad’

Startup SustainableBuildings: ‘We hebben erg veel aan Startup Fast Track gehad’

Startup Fast Track helpt jonge energieondernemers die willen werken aan de transitie naar een duurzamere economie. Zij kunnen zich daarom tot 1 maart inschrijven voor een dit unieke begeleidingsprogramma. SustainableBuildings, een spin-off van de Rijksuniversiteit Groningen, was één van de deelnemers van vorig jaar. Het bedrijf is bezig met de ontwikkeling van software die ervoor zorgt dat gebouwen op slimme manier energie besparen. ‘SustainableBuildings is meer dan een bedrijf; het is een filosofie’, zegt oprichter en CEO Faris Nizamic.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

SustainableBuildings realiseert een innovatief smart energy system voor monitoring en geautomatiseerde controle van gebouwen op het gebied van energiegebruik. Het is een high tech spin-off van de Rijksuniversiteit Groningen en richt zich in eerste instantie op kantoren en openbare gebouwen. De cloud-gebaseerde software biedt organisaties de mogelijkheid de kosten van hun energieverbruik tot wel 35% te verminderen. "Het verbruik van energie en water wordt inzichtelijk gemaakt voor zowel de beheerders als de gebruikers van het gebouw. Hierdoor kan er pro-actief worden gereageerd en het gedrag worden aangepast", zegt Nizamic. 

SustainableBuildings was vorig jaar nog een van de deelnemers van Startup Fast Track en won uiteindelijk zelfs het ontwikkelbedrag van 10.000 euro. ‘Dat hebben we geïnvesteerd in een marketingcampagne en verdere productontwikkeling’, zegt Nizamic. Ook zijn we bezig met een pilot project met FrogEnergy, die ook een prijs wonnen bij Startup Fast Track.

‘Onze verwachtingen waren vorig jaar groot toen we zagen welke partijen er allemaal meededen aan het traject’, vertelt Nizamic. ‘We hebben uiteindelijk veel met ondernemers en interessante partijen gesproken die ons goede feedback op ons businessmodel gaven. We hebben dus veel aan de Fast Track gehad.’

Startup Fast Track is een samenwerking van Energy Academy Europe, ENGIE, Hanzehogeschool, Value050, University of Groningen Centre of Entrepreneurship, VentureLab International North en EnTranCe