innovatie

26 jun 2014, 12:12

Staatssecretaris Dijksma opent op landbouwtrekker nieuw Innovatiecentrum provincie Groningen

De provincie Groningen heeft er een nieuw innovatiecentrum bij voor de landbouw. Deze lijkt vooral veelbelovend voor telers van fabrieksaardapppelen in oost-Groningen.Het betreft een samenwerking van de Universiteit van Wageningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens haar werkbezoek aan de Veenkoloniën heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) het nieuwe Innovatiecentrum Veenkoloniën in Valthermond geopend. Dat deed zij nadat zij op de trekker met een platte wagen langs een aantal innovatieve landbouwprojecten was geweest.

 

Na de opening gaf gedeputeerde Staghouwer, voorzitter van de Regiegroep InnovatieVeenkolonien, de staatssecretaris het nieuwe Innovatieprogramma Landbouw Veenkoloniën. Daarin staat voor 40 miljoen euro aan investeringen en projecten, die de aardappelzetmeelboeren en de verwerkende industrie moeten klaarstomen voor het nieuwe landbouwbeleid van de Europese Unie.

 

Dijksma was onder de indruk van de innovatiekracht in de regio. Momenteel lopen er zo'n 65 projecten, die zijn gestart in de eerste fase van het innovatieprogramma.  Het nieuwe programma loopt tot en met 2020. Het Rijk draagt 13 miljoen bij, de provincies Drenthe en Groningen 7. De rest komt uit het bedrijfsleven.

 

Gedeputeerde Staghouwer riep op om de vaart erin te houden. 'Als je doet wat je altijd al deed , krijg je steeds minder dan je altijd kreeg. Stilstand is in de huidige economie meestal achteruitgang. Veranderen is noodzaak.'

 

'Honderden bedrijven in de Veenkoloniën tonen veerkracht', zei Dijksma in haar toespraak. 'Met het innovatieprogramma kan er gewerkt worden aan de duurzame toekomst van de landbouw. Goed dat zo veel verschillende organisaties betrokken zijn bij het ontwikkelen van perspectief voor de komende decennia.'

 

Het Innovatiecentrum wordt beheerd door Wageningen Universiteit.  Studenten van Wageningen hadden gezorgd voor een agrarische robot, die op een teken van Dijksma de plaquette bij de ingang van het Innovatiecentrum onthulde.