Innovatie

Spetterend kunstwerk aan Rijksuniversiteit Groningen: waterval van ledschermen

Groningen is een groot multimediaal kunstwerk rijker. In het trappenhuis van de Universiteitsbibliotheek aan het Broerplein is een lichtkunstwerk verrezen dat de wetenschap in Groningen zichtbaar maakt.  Foto’s zijn te zien op de Groninger Internet Courant ( www.gic.nl )

.


Leestijd: 2 minuten

Spetterend kunstwerk aan Rijksuniversiteit Groningen: waterval van ledschermen
Spetterend kunstwerk aan Rijksuniversiteit Groningen: waterval van ledschermen

Het kunstwerk SHA_RE van de Groninger kunstenaar en ontwerper Peter Musschenga is een cadeau van het Groninger Universiteitsfonds aan de Rijksuniversiteit, die dit jaar 400 jaar bestaat.

Het kunstwerk bestaat uit een waterval van ledschermen die op iedere verdieping van het trappenhuis zijn gemonteerd en doorlopen tot op het plafond boven de entree. Hierover stroomt continu een dynamisch grid van beelden. Duizenden foto's, video's en teksten van historisch en huidig wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit worden getoond. Het trappenhuis van de UB krijgt hierdoor een nieuwe dynamiek. Het Broerplein wordt door de uitstraling, vooral 's avonds en 's nachts, verlevendigd.

Het kunstwerk kan verschillende vormen aannemen. Bij een ervan wordt een link gelegd met de historie van de plek van de UB, waar vroeger de in 1982 afgebroken Sint-Martinuskerk stond. Het beeldengrid krijgt dan de intense kleuren van de glas-in-loodramen die de kerk eens sierden. Op een ander moment worden de voorbijtrekkende beelden transparant waarbij de aderen van de bibliotheek zichtbaar worden. Een logfile, een beeld van het zoeken in de catalogus verschijnt, het begin van veel bronnenonderzoek.

Op vrijdag 31 oktober vindt in de Universiteitsbibliotheek de Digital Humanities Day plaats, een symposium over het gebruik van 'big data' bij wetenschappelijk onderzoek. Tijdens deze dag zal kunstenaar Peter Musschenga een presentatie geven over het kunstwerk.

Onderzoekers vanuit alle faculteiten en instituten hebben bijgedragen aan de database die ten grondslag ligt aan SHA_RE. Omdat de wetenschap niet stil staat, blijft het 'levend archief' ook in de komende jaren aangevuld worden met nieuw onderzoeksmateriaal. Het lichtkunstwerk is iedere dag tot na middernacht te zien in de Universiteitsbibliotheek en vanaf het Broerplein.

Kunstenaar en ontwerper Peter Musschenga woont en werkt in de stad Groningen. Sinds 16 jaar heeft hij een eigen ontwerpstudio. Hij heeft jarenlang de decors ontworpen voor het Groninger Studenten Cabaret Festival en deed dat ook voor Cabaretmarathons in de stadsschouwburg en in Carré in Amsterdam. Daarnaast doet hij het grafisch ontwerp voor o.a. de Noordelijke Rekenkamer, de GGD's in Noord-Nederland. Peter Musschenga werkt in Het Paleis.