innovatie

03 dec 2002, 00:12

SNN subsidieert noordelijke Internet Exchange

Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) heeft besloten € 1.700.000,- uit te trekken voor de realisering van een neutrale internet exchange’ in de stad Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit is een fysieke plaats, waar vragers en aanbieders van data- en internetverkeer bij elkaar komen om dit verkeer met elkaar uit te wisselen. De GN-IX (Groningen Internet Exchange) wordt gevestigd op twee locaties op het Zernike Science Park. Deze voorwaardenscheppende voorziening voor Noord-Nederland kan uitgroeien tot een belangrijke aanvulling op andere exchange punten, waarvan de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) thans nog de enige grote ‘marktplaats’ voor internetdiensten in Nederland is.
Voor Telecom operators (Carriers) en Internet Providers (ISP’s) buiten Noord-Nederland wordt Groningen door GN-IX een aantrekkelijke vestigingslocatie. In veel gevallen zal de afstand bij het bedienen van relaties in Noord-Nederland voor Internet Providers veel korter zijn, biedt GN-IX daarnaast Nederlandse bedrijven de mogelijkheid volledig redundant te zijn en wordt de AMS-IX de komende jaren niet te zwaar belast. Niet alleen Groningen, maar geheel Noord-Nederland profiteert van dit nieuwe koppelpunt. GN-IX kan bundeling van vraag en aanbod faciliteren en helpt de markt transparanter te maken.
De gemeente Groningen is initiatiefnemer van het project, waarin verder wordt deelgenomen door de NOM en de Rijksuniversiteit Groningen. De Kompasbijdrage van de bestuurscommissie EZ van het SNN voor GN-IX bestaat uit een bedrag ter grootte van € 1.097.000,- aan middelen van het ministerie van Economische Zaken en € 603.000,- aan Europese gelden.