innovatie

11 sep 2015, 10:10

RUG, UMCG en NOM blij met nieuw Investeringsfonds Carduso voor innovatieve bedrijven

RUG, UMCG en NOM blij met nieuw Investeringsfonds Carduso voor innovatieve bedrijven

In de bestuurskamer van de RUG is vrijdag een nieuw investeringsfonds gelanceerd. Dat richt zich met name op mensen vanuit RUG en UMCG die een eigen bedrijf willen starten in de sfeer van life sciences/healthy ageing, energy of sustainable society. In de diverse bestaande financiermogelijkheden bestond er tot nu toe nog geen fonds dat zich specifiek richt op de behoefte aan kapitaal in deze sector. 'Carduso Capital', is de naam van het nieuwe fonds.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

 “Ideeën alleen: dat is niet genoeg om een bedrijf te starten. Daarom zijn we blij met het nieuwe Carduso Investeringsfonds voor starters die voortkomen uit de universiteit of het UMCG”, zo betoogde Jan de Jeu, vice-voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen bij de lancering.

In het fonds zit een bedrag van 16 miljoen euro. Investeerders in het fonds zijn: de RUG, het UMCG, Investeringsfonds Groningen, de NOM en De Friesland Participatiefonds van De Friesland Zorgverzekeraar.

 “Een nieuw investeringsfonds voor innovatieve bedrijven die voortkomen uit de universiteit of het UMCG, dat is heel belangrijk voor de Noordelijke economie. Tot nu toe was het lastig om startende ondernemers in de sfeer van life sciences/healthy ageing, energy of sustainable society aan kapitaal te helpen. Wij zochten dan ook naar een manier om een extra impuls aan die bedrijvigheid te geven, en dankzij “Carduso Capital” kan dat nu mogelijk worden”.

Dat betoogde Geert Buiter, plaatsvervangend directeur en manager Finance van  de investeringsmaatschappij voor Noord-Nederland, NOM.Volgens Buiter wilde de NOM deze sector eerder al graag een impuls geven, maar had zijn investeringsmaatschappij wat minder kennis in huis over life sciences/healthy ageing, energy of sustainable society. Daarom is hij blij met de oprichting van Carduso Capital, dat wel specialistische kennis heeft over deze sectoren en dat dus goed kan beoordelen of financieringen verstrekt kunnen worden.