innovatie

21 sep 2015, 10:10

Robots, drones en 3D printers: de technologie van de toekomst bij GRoninger Researchers’ Night (GRRN)

Robots, drones en 3D printers: de technologie van de toekomst bij GRoninger Researchers’ Night (GRRN)

Robots die de wereld overnemen, drones, een nieuw orgaan uit de 3D printer. Nieuwe technologie is veelbelovend, verwarrend en ver weg. Of niet? Tijdens de GRoninger Researchers’ Night (GRRN) op vrijdag 25 september kan iedereen spelen met de techniek van de toekomst.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

FabLab Groningen initieert samen met Science LinX (RUG) en Groninger Forum de GRRN: het nieuwe interactieve festival over onderzoeken, ontwerpen en ondernemen. Bezoekers maken kennis met het lab als plek voor serious playing, waar ze samen kunnen spelen om zo grenzen te verkennen en te verleggen.

 

Speel en experimenteer op vijf bijzondere locaties met nieuwe technologie, praat met kunstenaars, wetenschappers en ontwerpers over hun eigen visie op toekomstige ontwikkelingen.

 

De locaties in vogelvlucht:

 

Groninger Forum: In de ‘wetenschappelijke speeltuin’ kun je een blik in de toekomst werpen, terwijl een robot je biertje haalt en andere robots een dansvoorstelling geven. Wie binnenkort met de baas over z’n salaris wil praten, kan alvast oefenen met het onderhandelingsspel van de afdeling Kunstmatige Intelligentie. Verder kan iedereen proefpersoon zijn in een landelijk onderzoek naar linkshandigheid en partnerkeuze.

 

Infoversum: In dit unieke full dome 3D theater worden grenzen verlegd. We verleggen onze waarnemingsgrenzen met de nieuwste beelden van de dwergplaneet Pluto. De kunstenaars van Viesueel Geweld en WERC experimenteren met de grenzen van de dome zélf; tijdens GRRN is voor het eerst real time dome mapping mogelijk. Verken, samen met Groninger makers, zelf de virtuele wereld door met verschillende Virtual Reality installaties in een andere ruimte, tijd of lichaam te stappen.

 

Remonstrantse kerk: In de kerk draait het programma om beleving. Ontdek of bij jou de zintuigen elkaar beïnvloeden in het grote synesthesie-experiment én met de geuren DJ. Speel de hoofdrol in de DIY dansvoorstelling SURGER 1.0 en bestuur dansers met behulp van een video game controller! Ervaar het geluid van Groningen in 360 graden in een portable ambisonic studio, waar geluidswetenschapper Tjeerd Andringa je beleving gaat analyseren.