innovatie

02 jan 2002, 00:12

Rijksuniversiteit zet ’Sting’ in voor studenten

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een nieuwe methode bedacht om internet nog aantrekkelijke en goedkoper aan te bieden aan studenten. En het heet Sting.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen kunnen voortaan zonder abonnementskosten op internet in bellen via Sting. Deze lettercombinatie staat voor Studenten Internet Groningen. De nieuwe naam voor de inbelvoorziening is bedacht door geneeskundestudent Bernd Theunissen. Hij kreeg als beloning een laptop en digitale camera. De universiteit heeft voor Sting in de komende drie twee miljoen gulden uitgetrokken. Nu bellen pas 1000 studenten in via Sting, over drie jaar moeten dat er 12.000 zijn. Met Sting kunnen de studenten bij hun studiegegevens en leermateriaal, maar ze kunnen er ook mee e-mailen en internetten.
Sinds enkele weken biedt de Rijksuniversiteit Groningen studenten de mogelijkheid om zonder extra kosten in te bellen op het universitaire netwerk. Tot nu toe moest deze voorziening zonder naam of eigen logo door het leven, maar daar is vrijdag 7 december 2001 een einde aan gekomen .Op die dag onthulde rector magnificus prof. dr. D.F.J. Bosscher wie de prijsvraag heeft gewonnen die was uitgeschreven voor het bedenken van een goed communicerende naam. De prijs, die is uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Academiegebouw, bestaat een notebook en digitale camera.
'Studenten-inbelvoorziening' is geen klinkende term die gemakkelijk van de tong rolt. Daarom daagde de universiteit haar studenten uit om een naam te verzinnen die meer passend en meer pakkend is. Aan creativiteit geen gebrek. De jury, die de taak had de winnaar van de prijsvraag aan te wijzen, kon uiteindelijk kiezen uit meer dan 175 inzendingen. De Groningse graficus Govert Sips ontwierp vervolgens een logo dat bij die naam past.
De inbelvoorziening wordt bekostigd door de universiteit. Studenten van de RUG krijgen erdoor de mogelijkheid om zonder abonnementskosten in te bellen op het snelle en hoogwaardige universitaire netwerk. Wel moeten de studenten zelf de telefoonkosten betalen voor de tijd dat ze zijn ingelogd, maar het is mogelijk om dat vanuit elke plaats in Nederland te doen tegen lokaal tarief. De inbelvoorziening vormt een onderdeel van het uitgebreide ICT-voorzieningenpakket die dit najaar voor RUG-studenten beschikbaar is gekomen. Naast een snelle en betrouwbare verbinding biedt dit een aantal extra's, zoals toegang tot de voorzieningen van de universiteitsbibliotheek vanachter de eigen pc. Bovendien hebben de deelnemers de mogelijkheid om hun e-mail via internet te openen. Dat is handig voor studenten die het weekend thuis zijn of die tijdens een vakantie of stage in het buitenland verblijven.