innovatie

26 sep 2002, 00:12

Rijksuniversiteit: “Zernikeborg is slechts het begin”

De voltooiing van de Zernikeborg is slechts het begin van de realisatie van de grootse plannen die de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) heeft op het Zernikecomplex in het noorden van de stad. Dat stelde een woordvoerder bij de presentatie van het nieuwe gebouw.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bedoeling is het Zernikecomplex om te vormen tot een campus met veel groen, waterpartijen, hoogwaardige architectuur en verkeersluwe doorgangen. De volgende stap in de reeks nieuwe opmerkelijke gebouwen zal het BioMade Instituut zijn.
De nieuwe Zernikeborg herbergt enkele duizenden werkplaatsen voor studenten en een geavanceerd internetkenniscentrum. Ook bevindt zich in het pand een Reality Cube, een kamer waar in een virtuele ruimte kan worden rondgewandeld. De illusie kan worden gewekt dat studenten zich in een skelet, een orgaan of een molecuul bevinden. Ook kan er virtueel worden geëxperimenteerd in de kamer. Groningen is de enige universiteit met deze geavanceerde techniek. De Universiteit van Amsterdam heeft wel een virtuele kamer, maar die is inmiddels al vier jaar oud.
Het gebouw en alle nieuwe systemen kosten in totaal zo’n vijftien miljoen euro. De borg is mede gefinancierd met subsidies van de Europese Unie.