Innovatie

Rijksuniversiteit Groningen krijgt miljoenen voor top-onderzoeksprojecten

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft miljoenen subsidies toegekend gekregen voor drie grootschalige fundamentele onderzoeksprojecten. Het gaat om projecten op het gebeid van nano-technologie, astronomie en biotechnologie (biobanken).


Leestijd: 1 minuut

Rijksuniversiteit Groningen krijgt miljoenen voor top-onderzoeksprojecten
Rijksuniversiteit Groningen krijgt miljoenen voor top-onderzoeksprojecten

Het gaat om een subsidie van het Rijk van  in totaal 81 miljoen euro aan zes projecten in heel Nederland die de wetenschappelijke infrastructuur in Nederland moeten verbeteren. Met deze investering, die onderdeel is van de Nationale Roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten, wordt een forse impuls gegeven aan Nederlands onderzoek. Bij drie van deze projecten zijn RUG-onderzoekers betrokken.

Nanolab
Het consortium NanoLabNl krijgt 17 miljoen euro om d vier bestaande onderzoekslaboratoria helemaal up-to-date te maken. In NanoLabNl werken de universiteiten van Delft, Eindhoven, Groningen en Twente samen op het gebied van nanotechnologisch onderzoek. In het Natuurkunde en Scheikunde gebouw van de RUG (Nijenborgh 4) staat een nanolab waarin onderzoekers, ook van buiten de RUG, kunnen werken.

Astronomie
Ook de sterrenkundigen van de RUG doen mee aan een van de zes projecten. Er gaat namelijk 12 miljoen euro naar de ontwikkeling van SKA, de Square Kilometer Array. Dit is een grote, samengestelde radiotelescoop die in Zuid-Afrika en Australië zal worden gebouwd. SKA is te zien als een opvolger van Lofar, de radiotelescoop die grotendeels in Noord-Nederland staat en is opgebouwd uit duizenden losse antennes verdeeld over tientallen locaties.

Biobanken
Ten slotte gaat er 9,8 miljoen naar BBMRI-NL2.0, het samenwerkingsverband tussen biobanken in Nederland waarvan hoogleraar genetica Cisca Wijmenga (RUG/UMCG) directeur is. Een biobank is een verzameling van medische gegevens en lichaamsmateriaal van zieke en/of gezonde mensen. BBMRI-NL2.0 ontwikkelt met het geld standaarden waardoor het mogelijk moet worden zoveel mogelijk gegevens uit biobanken te koppelen. Het gaat om onder meer bloed, weefsel, data, maar ook beeldmateriaal van bijvoorbeeld MRI-scans.