innovatie

04 jun 2014, 16:04

Restant Groninger zeetjalk uit 1891 nu in Parkeergarage Damsterdiep

Restant Groninger zeetjalk uit 1891 nu in Parkeergarage Damsterdiep

Het restant van de zeetjalk  ‘Godt met ons’ is geplaatst op het podium op de -2-vloer van parkeergarage Damsterdiep. Hiermee is de garage uitgebreid met een uniek object dat een band heeft met de stad Groningen en het water.

 

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het object completeert het geheel van objecten die in de parkeergarage zijn aangebracht en tijdens de opgraving van het Damsterdiep werden gevonden. De drie Zweedse keien die rondom de steven liggen, komen van de strandingsplaats.

 

 Op 24 maart 1927 werd de "Godt met ons", een Groninger zeetjalk met een lading cokes, door een zware storm op de rotsen van de zuidkust van Zweden geworpen.

De opvarenden, man, vrouw en 3 zonen, werden gered. De tjalk bleef als wrak voor de kust liggen. De jongste van de drie zonen Wladimir de Vries herontdekte 58 jaar later, in 1985, ter plaatse in Zweden het restant van het schip: de ijzeren voorsteven. Deze werd door familie naar Nederland gehaald met als doel dit overgebleven deel van de tjalk als monument voor het nageslacht te bewaren.

 

Het schip liep in 1891 bij scheepswerf Mijs & Co te Alphen a/d Rijn van stapel en mat 77 brt/60 nrt/115 dwt op 24,16 x 4,92 x 1,90 meter.