innovatie

23 mrt 2016, 21:09

Repair Café in Groninger binnenstad, Syrische vluchtelingen helpen Stadjers spulletjes repareren

Repair Café in Groninger binnenstad, Syrische vluchtelingen helpen Stadjers spulletjes repareren

Zaterdag wordt in Groningen een "Repair Café" gehouden. Stadjers kunnen er hun kapotte spullen laten repareren. Op deze zaterdag zullen voor het eerst ook acht vluchtelingen uit Syrië en een tolk aanwezig zijn om te helpen spullen te repareren. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

 In een Repair Café kunnen mensen hun kapotte spullen laten repareren zoals broodroosters, lampen, speelgoed, stoelen, kleding of servies. Alles wat het niet meer doet, is welkom en komt in aanmerking voor gratis reparatie. Gereedschap en materialen zijn aanwezig. Er zijn diverse vaklieden aanwezig om reparaties uit te voeren. Zo kunnen kapotte broodroosters of stoelen waarvan een poot loszit een tweede leven krijgen en weer een tijdje mee. Spullen blijven hierdoor langer in gebruik.

De organisatie is in handen van Repaircafé Groningen, in samenwerking met het Clubhuis voor Doven. De locatie is het Clubhuis, gelegen aan de Munnekeholm 4 in de binnenstad. Het Repair Café duurt van 13:00 tot 17:00 uur.

 

Door het (zelf) repareren van spullen te promoten, wil Repaircafé Groningen bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. In Nederland wordt ontzettend veel weggegooid. Ook dingen die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. “Wij laten zien dat zelf repareren goed is voor de aarde, voor de portemonnee en voor het humeur” aldus Adri Groenendal van Repaircafé Groningen.

Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café sinds 2009 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert (zie www.repaircafe.nl). Ook in Duitsland is het Repair Café een succes. In 2011 is het eerste Repair Café in Groningen gehouden. In 2016 wordt elke laatste zaterdag van de ‘oneven’ maanden een Repair Café georganiseerd met een extra café op 25 juni.