innovatie

19 sep 2014, 13:01

Rector Rijksuniversiteit Groningen genomineerd als Kwakzalver

Rector Rijksuniversiteit Groningen genomineerd als Kwakzalver

De rector van de Rijksuniversiteit Groningen, Elmer Sterken, valt de eer te beurt om genomineerd te zijn voor de jaarlijkse prijs van de Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betreft de zogenaamde Meester Kackadorisprijs.  Dat meldt de Universiteitskrant van de Rijkuniversiteit Groningen.

Volgens het bericht zou rector Sterken niet zo zeer zelf een kwakzalver zijn, maar heeft hij wel de promotie mogelijk gemaakt van een onderzoeker die zich in de ogen van die vereniging wel schuldig aan maakt aan kwakzalverij.

 

Het betreft de promotie van psychiater Rogier Hoenders. Diens proefschrift zou volgens de vereniging van ‘abominabele kwaliteit’ zijn. Volgens de vereniging gaat dat onderzoek in op zaken die niet wetenschappelijk zijn onderbouwd, zoals tantric healing, acupunctuur, Chinese kruiden en voedingssupplementen.

 

De Vereniging tegen de Kwakzalverij had de rector nog zo gewaarschuwd die promotie uit te stellen en het onderzoek van de psychiater te laten controleren.

 

Maar volgens Elmer Sterken was het onderzoek van de Grioningse psychiater ook gepubliceerd in wetenschappelijke top-tijdschriften en was er daarom geen aanleiding de promotie uit te stellen. Daarom heeft de Vereniging nu niet de onderzoeker maar de rector genomineerd voor de kwakzalver-prijs, aldus de Universiteitsktrant

 www.ukrant.nl