innovatie

08 jul 2014, 20:08

Provincie wil dat Bellingwedde en Vlagtwedde herindelingsgesprekken staken

De provincie Groningen start een eigen procedure om met de negen gemeenten in Oost-Groningen overeenstemming te krijgen over de toekomst van het lokaal bestuur. Het initiatief van het college van Gedeputeerde Staten betekent dat de gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde hun al lopende procedure voor een fusie dienen te staken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sinds 2006 zijn gemeenten en provincie met elkaar in gesprek over hoe het bestuur in de provincie Groningen is georganiseerd. Uitgangspunt was steeds dat gemeenten in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor de versterking van het lokale bestuur.

 

Tot nu toe hebben de negen gemeenten (Bellingwedde, Menterwolde, Oldambt, Pekela, Slochteren, Stadskanaal, Pekela, Veendam en Vlagtwedde ) geen overeenstemming bereikt over het gewenste toekomstperspectief in Oost-Groningen. Daarom nodigen Gedeputeerde Staten de negen gemeenten nu uit voor een zogenoemd open overleg, als start van een provinciale Arhi-procedure.

 

Deze stap heeft consequenties voor de gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde, die afgelopen 28 januari een eigen Arhi-procedure (de Wet arhi1) startte. Dit proces sluit qua tempo niet aan bij het gehele herindelingsproces in de regio. Gedeputeerde Staten vinden dat deze Arhi-procedure een belemmering is voor de dialoog om te komen tot een samenhangend toekomstbeeld voor Oost-Groningen.