Innovatie

Provincie investeert 2 miljoen in verkeersveiligheid 

De provincie Groningen trekt bijna 2 miljoen euro uit voor 16 projecten om de verkeersveiligheid op gemeentelijke wegen te verbeteren. De projecten draaien met name om het terugdringen van de snelheid.


Leestijd: 1 minuut

De 16 projecten worden door de hele provincie uitgevoerd. Bij de meeste projecten ligt de nadruk op het terugdringen van de snelheid. Zo hebben de gemeenten Stadskanaal, Midden-Groningen en het Oldambt plannen om een kruising om te bouwen tot een rotonde. De gemeente Groningen brengt wegversmallingen en verkeersdrempels aan.

“Het is de eerste keer dat alle tien Groninger gemeenten een aanvraag hebben ingediend”, zegt gedeputeerde mobiliteit Johan Hamster. “Veel projecten zijn aangedragen door omwonenden. We doen het dus echt samen. We zijn blij dat we met deze subsidie op 16 plekken kunnen bijdragen aan de verkeersveiligheid en kunnen helpen om het aantal verkeersongelukken terug te dringen.”

De gemeenten betalen mee aan de projecten. Veel projecten gaan in 2024 van start en moeten binnen vijf jaar zijn afgerond. In 2024 kunnen gemeenten weer een aanvraag doen.

Nul verkeersslachtoffers in 2050

Het Rijk, gemeenten en provincies werken samen om de verkeersveiligheid structureel te verbeteren. Het ‘Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030’ (SPV) beschrijft 9 beleidsthema’s met de belangrijkste risico’s voor verkeersveiligheid. Het SPV moet leiden tot minder ernstig verkeersgewonden en verkeersdoden. Het doel is om in 2050 op nul verkeersslachtoffers uit te komen.