Innovatie

Primeur voor Martini Ziekenhuis; operatierobot ingezet bij buikwandbreuken

Een noordelijke primeur voor het Martini Ziekenhuis. Hier kunnen mensen met buikwandbreuken, zoals een navelbreuk of een littekenbreuk, met behulp van een operatierobot geopereerd worden. Dankzij deze nieuwe techniek herstellen mensen sneller en hebben ze minder pijn.


Leestijd: 1 minuut

Met de operatierobot kunnen chirurgen zeer nauwkeurig opereren via drie zeer kleine openingen. De werkwijze met de operatierobot is hiermee een verbetering ten opzichte van de klassieke open operatie waarbij een grote snede gemaakt moet worden.

Niet alleen zijn de resultaten van de ingreep goed, na afloop herstellen patiënten sneller en hebben zij minder pijn. Volgens Chirurg Bastiaan Pultrum, werkzaam in het Martini Ziekenhuis, kunnen mensen vaak dezelfde dag alweer naar huis. Eerder moesten patiënten één of twee dagen in het ziekenhuis blijven na de operatie. “En wat natuurlijk nog belangrijker is, de resultaten van de operatie met de robot zijn net zo goed of zelfs beter dan met de open operatie.”

Het Martini Ziekenhuis is het enige ziekenhuis in Noord-Nederland die grote buikwandbreuken met behulp van een operatierobot herstelt.