innovatie

04 apr 2014, 16:04

Politie komt met slimme flitspalen: door rood rijden wordt dure zaak in Groningen

Politie komt met slimme flitspalen: door rood rijden wordt dure zaak in Groningen

Het verkeerslicht springt van groen naar rood, maar u denkt dat u het nog juist kunt halen en geeft daarom gas. Dat is straks geen slimme beslissing, want de Groningse politie komt met nieuwe flitspalen om juist die categorie door-rood-licht-rijders aan te pakken. Als extra service krijgen deze overtreders de bon straks sneller en gratis thuis bezorgd !

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Drie nieuwe digitale flitspalen worden namelijk in de loop van volgende week aangezet. Ze vervangen de oude analoge palen. Het gaat om de palen op het Damsterdiep (ter hoogte van perceel 70), Siersteenlaan en de Europaweg (ter hoogte van OV-halte Petrus Campersingel). Ze controleren niet alleen de snelheid, maar ook het rijden door rood licht.

 

Bewezen effect

 

Digitale flitspalen staan op plaatsen waar eerder de oude, analoge flitspalen stonden. Het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente hebben vastgesteld dat op bovengenoemde locatie de flitspaal vervangen wordt. Flitspalen hebben een bewezen effect op de beïnvloeding van het rijgedrag. De paal op de Pleiadenlaan is echter nieuw.

 

Van analoog naar digitaal

 

De vervanging maakt deel uit van een landelijk project onder leiding van het Openbaar Ministerie met als doel de komende jaren een groot deel van de analoge flitspalen te vervangen door digitale palen. Groot voordeel van digitale palen is dat deze 24 uur per dag aan staan en de verwerking van de boetes minder politiecapaciteit vergt. Daarbij kan in principe de bon sneller op de deurmat vallen, zodat de betrokkene zich eerder bewust wordt van de overtreding en het gedrag sneller kan aanpassen. Burgers die dus een boete krijgen voor rijden door rood of te snel rijden, kunnen als ze dat nodig vinden, op de acceptgirokaart lezen waar en hoe ze bezwaar kunnen aantekenen.

 

Flitser

 

De nieuwe flitspaal heeft een digitale camera aan boord zodat gemaakte beelden van snelheidsovertreders direct worden overgeseind naar een dataverwerkingseenheid.

 

De analoge flitspaal maakt nog gebruik van een filmrol die eerst ontwikkeld moet worden en dan pas kan worden uitgelezen. De digitale flitser die geen last heeft van een volgeschoten film, werkt continu en maakt gebruik van een infraroodflitser. Deze zorgt ervoor dat de flits niet te zien is. Weggebruikers hebben dan geen hinder van flitslicht.

 

Roodlichtcamera

 

Een flitspaal bij een kruising met verkeerslichten, meet niet alleen de snelheid van iemand die te hard rijdt maar legt ook weggebruikers vast die door rood rijden. Een automobilist die te hard door rood rijdt, krijgt dus twee boetes: een voor snelheid en een voor rijden door rood licht.