innovatie

17 sep 2013, 09:09

Oude geschiedenis Groninger strokarton tot leven gewekt in animatiefilmpje

De Groningse geschiedenis is voor een deel ook sterk gekoppeld aan de strokarton-industrie in Oost-Groningen. Wie niet precies weet wat dat ook al weer was, kan een kijkje nemen op een bijzondere animatie, gemaakt op verzoek van Geert Lameris.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ooit werd Groningen rijk met strokarton. Maar, hoe was dat mogelijk? Wie weet dat nog? En, hoe maak je die geschiedenis zichtbaar? Vanaf deze week staat de film ‘100 jaar strokarton in 60 seconden’ online.

 

Het laat, zoals de titel al zegt, binnen zestig seconden zien hoe de verpakkingsindustrie van strokarton zich in Groningen ontketende en hoe de oude Groningers het product vervolgens wereldwijd wist te exporteren. De film is onderdeel van het geschiedenisproject ‘De mensen van de strokarton’ van Organisatiebureau Geert Lameris en Museumhuis Groningen.

Met de website  www.demensenvandestrokarton.nl, strokartonroutes in de Groningen Routes App van Marketing Groningen en het filmpje, slagen zij erin toerisme, cultureel erfgoed en geschiedenis op een eigentijdse manier te combineren. Het is, zoals zij het zelf zeggen, “een nieuwe verpakking voor een oud strokartonverhaal”.