innovatie

31 mrt 2015, 21:09

Organ Assist Products BV en UMCG: Subsidie nieuw pompsysteem voor bewaren donororganen

Organ Assist Products BV en UMCG:  Subsidie nieuw pompsysteem voor bewaren donororganen

De provincie Groningen kent Organ Assist Products BV en het UMCG 150.000 euro toe voor een systeem om donororganen beter te bewaren. Met een nieuw ontwikkeld pompsysteem wordt het orgaan buiten het lichaam met een zuurstofrijke vloeistof continu van zuurstof voorzien waardoor het beter te bewaren is. De behandeling zou een grote bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de wachtlijsten voor donororganen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De subsidie komt uit het Innovatief Actieprogramma waarmee de provincie Groningen vernieuwing en ondernemingskracht wil stimuleren. Naar verwachting levert het project acht nieuwe arbeidsplaatsen op.


Circulatie


Doel van het project is een behandelmethode te ontwikkelen voor het optimaal gebruik van organen na circulatie-falen, gebaseerd op het herstellen van de circulatie van de overleden donor. Het project richt zich op het herontwerpen van het apparaat, Donor Assist, waardoor het eenvoudig mee te nemen is naar de donor. Het ontwikkelen van een nieuwe spoelvloeistof om de circulatie te herstellen. Dit gecombineerd met een protocol dat voorschrijft hoe donoren na circulatie-falen behandeld moeten worden om schade te beperken en herstellen.